Video

Alles wat je wilt weten over de vleesetende plant: tentoonstelling Dierenpark De Oliemeulen

24 april 2017 om 20:16 • Aangepast 21 november 2020 om 01:49
nl
Vleesetende planten, je hebt ze in verschillende soorten en maten. Komende maand kun je ze bij Dierenpark De Oliemeulen bewonderen en ze zijn minder exotisch dan je wellicht denkt.
Profielfoto van Hannelore Struijs
Geschreven door

De planten eten insecten omdat ze moeten leven op grond waar minder mineralen in de bodem zitten. Zo leven de planten vaak in moerassen, maar ook op veengronden die we in Nederland ook kennen.

In Nederland hebben we drie soorten vleesetende planten. Eén daarvan is de zonnedauw. Naast de Nederlandse heb je ook de Australische of de Zuid-Afrikaanse. 

Wachten op privacy instellingen...


"Deze heeft eigenlijk lijmdruppeltjes op zijn blaadjes zitten", vertelt Kelly van de Poll van het dierenpark. "Die druppels trekken vliegen aan. Als ze erop gaan zitten, blijven ze vastzitten op de plant. Vervolgens verteren ze de vliegjes heel langzaam."

De Venusvliegenval
Een bekende buitenlandse plant die te zien is, is de Venusvliegenval: "Die is bekend vanwege zijn mondjes die dicht klappen", vertelt Kelly. 

"Ze hebben aan elke kant van het mondje drie haartjes zitten, die moet het vliegje eerst aanraken. Gemiddeld duurt het dan een seconde of tien voordat hij dichtklapt."

Voederdemonstratie
Wil je nou nog meer weten over vleesetende planten? Eind volgende week komen er nog meer naar Dierenpark De Oliemeulen en worden er ook voederdemonstraties gegeven door de Facebookgroep van De vleesetende planten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.