De hoogste koninklijke kroon van Nederland opgehangen aan de BEKA-schoorsteen

24 april 2017 om 21:20
nl
In Tilburg is maandag het eerste gedeelte van een koninklijke kroon opgehangen aan de voormalige schoorsteen van de BEKA-wollenstoffenfabriek. De kroon bestaat uit een afbeelding van een kroon gedrukt op een doek en is opgehangen aan de steigers rond de schoorsteen. Dinsdag worden de overige drie zijden van het doek op de steigers aangebracht.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Als dinsdag, het vierde en laatste zeildoek wordt bevestigd, in de top van de steigers rond de BEKA-schoorsteen ontstaat er een vierkante kroon rond de top van de schoorsteen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er een kroon op het topje van de schoorsteen zou komen, maar door omstandigheden ging dat niet door.

De restauratie van de schoorsteen, die in november 2016 al afgerond had moeten zijn, omvat het vervangen van voegwerk, het repareren van metselwerk en het conserveren van de stalen banden en klimbeugels die aan de schoorsteen bevestigd zijn.

Het uitlopen van de restauratie bood de gemeente Tilburg en de aannemer echter ook de unieke mogelijkheid om op Koningsdag iets leuks te doen met de oude fabrieksschoorsteen. Die mogelijkheid, een blikvanger op grote hoogte, is een vierkante kroon geworden op het allerhoogste punt van de steigers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.