'Eén rookpluimpje toen alles al was afgelopen', rookbomverdachte zegt dat hij niets van actie wist

27 april 2017 om 14:28
nl
De 35-jarige Eindhovenaar die is aangehouden omdat hij een rookbom aanstak tijdens PSV-Ajax, zegt dat hij daar enorm veel spijt van heeft. Dit laat hij weten via zijn advocaat Bas Ruijters. De verdachte ontkent dat hij betrokken was bij een geplande actie. De man stak volgens zijn advocaat een achtergebleven rookpot aan.
Profielfoto van Maaike Cnossen en Peter de Bekker
Geschreven door
Maaike Cnossen en Peter de Bekker

De advocaat zegt dat er in totaal veertien rookpotten waren die PSV-supporters gezamenlijk aanstaken. Dertien daarvan veroorzaakten de grote rookwolk tijdens het duel. De verdachte zegt dat hij toen niet op de tribune zat, maar bij terugkeer in het vak het achtergebleven exemplaar aanstak.

'Steek eens aan'
“Hij geeft aan dat hij wat aan het drinken was met zijn vrouw in het supportershome. Toen hij terugkwam, wees iemand hem op de rookpot. Zo van: ‘Steek eens aan’. Pas daarna kreeg hij mee wat voor commotie er was geweest. Hij had al het nodige gedronken, natuurlijk... Hij heeft enorm veel spijt”, aldus Ruijters.

ZIE OOK: Rookbom in supportersvak PSV: vijftien gewonden, club woedend [FOTO'S]

De politie gaat ervan uit dat de zwarte rookwolk een gecoördineerde actie was. De advocaat vertelt dat de aangehouden Eindhovenaar niet weet wie er achter zitten. “Hij maakt niet deel uit van de harde kern of een 'hooliganclub' en weet verder ook niks”, zegt de raadsman.

'Klein rookpluimpje'
“Nu lijkt het of één man verantwoordelijk was voor dat hele rookgordijn, maar dat is dus niet zo", benadrukt de adocaat. "Ik zat zelf in het stadion en ook op beelden is te zien dat - nadat alles al afgelopen is - er nog een rookpluimpje ergens ontstond. Dit is ook door de politie vastgesteld. Op beeld is vastgelegd dat dit één rookpluim is die eigenlijk losstaat van die min of meer gecoördineerde actie ruim daarvoor."

ZIE OOK: Verdachte van aansteken rookbom bij PSV-Ajax blijft langer vastzitten

De rechter-commissaris besloot woensdag dat de 35-jarige man twee weken langer vast blijft zitten. “Enerzijds begrijpelijk, maar het lijkt er wel een beetje op dat mijn cliënt nu moet bloeden voor wat anderen daarvoor hebben gedaan. Hij heeft zijn aandeel toegegeven en in mijn beleving niks achtergehouden.”

Het lijkt er volgens Ruijters op dat Justitie 'op zich niet twijfelt' aan het verhaal van zijn cliënt. "Maar het is natuurlijk zo dat door het voorafgaande rookgordijn en hele hoop commotie ontstond. De rechter zei letterlijk dat hij het de maatschappij niet kan uitleggen als mijn cliënt hier voor al na drie dagen wordt vrijgelaten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.