Zorg voor dementen onder de maat: Villa Anna in Tilburg onder verscherpt toezicht

1 mei 2017 om 17:21
nl
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) slaat maandag alarm over de zorg aan demente mensen in Villa Anna (Convivio) in Tilburg. Er zijn ‘hoge risico’s op gezondheidsschade voor cliënten’. De instelling is voor vier maanden onder verscherpt toezicht gesteld.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

De zorginstelling was al eerder gewaarschuwd, maar dat heeft volgens de IGZ nog steeds te weinig opgeleverd. Zo is er bij de medewerkers van Villa Anna ‘te weinig zorginhoudelijke kennis’. De dossiers zijn ook niet op orde, terwijl die nodig zijn om passende zorg te verlenen.

Ook wordt onzorgvuldig omgesprongen met vrijheidsbeperkende maatregelen, die soms nodig zijn voor de veiligheid van patiënten zelf en anderen.

Verhuizing
Loek Inderfurth, directeur van Convivio, laat weten dat de inspectie eigenlijk 'net te vroeg komt met het verscherpte toezicht'. "In het rapport van de Inspectie wordt verwezen naar Villa Anna aan de Lange Nieuwstraat. Wij zijn per 1 april verhuisd naar de Goirkestraat, waar de voorzieningen beter zijn.” In de oude locatie werden negen bewoners verzorgd. In de nieuwe locatie wonen zestien mensen en zijn er vijftien medewerkers.

"Wij nemen het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg serieus", aldus Inderfurth. "We hebben stappen gemaakt in de medicatieveiligheid, we zijn bezig met scholing aan onze medewerkers en we hebben elektronisch patiëntendossier in gebruik genomen. Maar dat doe je niet in één dag.”

Informatiebijeenkomsten
Volgens Convivio zijn de medewerkers en de familieleden van de bewoners van te voren ingelicht over het inspectierapport via informatiebijeenkomsten. Daar werd volgens Inderfurth positief op gereageerd. “Soms begrepen mensen het zelfs niet, omdat ze juist de zorg voor hun vader of moeder bij ons heel goed vinden.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.