Burgemeester Noordanus: geliefd bij collega’s, onbekend bij veel Tilburgers

1 mei 2017 om 23:23 • Aangepast 21 november 2020 om 01:38
nl
Collega’s vinden het jammer dat hij vertrekt. Tilburgers lijken niet echt onder de indruk van het nieuws. Burgemeester Peter Noordanus van de gemeente Tilburg maakte maandag bekend dat hij stopt en dat roept wisselende reacties op.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

"Ik vind het ongelooflijk jammer. Peter betekent als burgemeester zoveel voor Tilburg. Voor én achter de schermen", laat wethouder Marcelle Hendrickx (D66) weten.

Wachten op privacy instellingen...


'Stappen gezet'
“Ik vind het echt een geweldige burgemeester. Hij kwam met ervaring en een enorm bestuurlijk netwerk naar Tilburg. Daardoor weet hij hoe je stappen zet, bijvoorbeeld op het gebied van stadsontwikkeling of de aanpak van drugscriminaliteit”, vertelt ze.

Ook als collega gaat ze Noordanus missen. “Hij heeft veel humor, een groot hart en is bescheiden. Ook is hij enorm betrokken.” Haar partijgenoot en collega, Berend de Vries, vindt dat Noordanus bij veel resultaten van de afgelopen jaren ‘aan de wieg’ stond.

Wachten op privacy instellingen...

"Veel waardering voor burgemeester Peter Noordanus die zijn vertrek aankondigt. Dank voor de samenwerking!", twittert CDA-wethouder Erik de Ridder. "Topburgemeester verlaat topstad. Maar eerst nog knallen tot 1 oktober", schrijft wethouder Mario Jacobs (GroenLinks).

ZIE OOK: Burgemeester Peter Noordanus (67) van Tilburg stopt ermee: 'Het is topsport'

'Onzichtbaar en onbetrokken'
Onze verslaggeefster merkt dat mensen op straat niet per se rouwig zijn om het nieuws. Veel inwoners vinden dat hij ‘onzichtbaar’ en ‘niet erg betrokken’ was. “Ik zou niet weten wat zijn positieve bijdrage voor Tilburg was”, vertelt voorbijganger Martin van Deursen. Hij ziet dan ook graag dat Noordanus’ opvolger iemand is die ‘tussen de Tilburgers staat’.

'Juist wel betrokken'
Collega Marcelle Hendrickx snapt de kritiek wel, maar is het er niet mee eens. “Mensen ervaren hem misschien niet als echte burgervader. Iemand die door de stad fietst, iedereen kent en een praatje maakt. Maar dat betekent niet dat hij niet betrokken is, want dat is hij juist wel.”

Wethouder Berend de Vries deelt deze mening. "Voor een groot gedeelte is dat wat een burgemeester doet ook onzichtbaar, maar veel projecten zouden zonder zijn betrokkenheid nooit tot stand zijn gekomen." Als voorbeeld noemt hij het nieuwe kantoorgebouw van het UWV aan de Spoorzone.

Peter Noordanus stopt per 1 oktober. Hij is zeven jaar burgemeester geweest van de gemeente Tilburg. Hij vindt dat het tijd is om plaats te maken voor een opvolger.

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.