Arrestatieteam pakt terreurverdachten op: 'Zag er gecoördineerd en snel uit' - Omroep Brabant

Arrestatieteam pakt terreurverdachten op: 'Zag er gecoördineerd en snel uit'

2 mei 2017 om 09:56
nl
Een arrestatieteam heeft vorige week woensdagavond twee terreurverdachten opgepakt in Sint-Oedenrode. De actie werd uitgevoerd op basis van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bevestigd.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door

Radiopresentator Kristian Westerveld van Omroep Brabant was vorige week woensdagavond getuige van de arrestatie op de Schijndelseweg. "Ik reed vanuit Eindhoven naar Oss toen ik werd ingehaald door enkele auto's van het arrestatieteam. Later kwam nog een busje voorbij. Die nam de afslag bij Sint-Oedenrode. Daar ben ik achteraan gereden."
[tweet:https://twitter.com/KristianMetEenK/status/857290030309658626]

Gecoördineerd en snel
"Een stukje verderop hield een agent op een rotonde het verkeer tegen. Wat zich op een afstandje afspeelde, kon ik niet zien, maar het zag er allemaal gecoördineerd, georganiseerd en snel uit", aldus Westerveld.

Dinsdagmorgen werd pas bekend wie vorige week woensdagavond door het arrestatieteam werden opgepakt.

Logé
Een van de verdachten, de 21-jarige Abdirahman, kwam donderdag weer vrij. Hij is formeel nog verdachte. In het ED stelt Abdirahman dinsdag dat het justitie te doen was om zijn 22-jarige logé Mohammed.

Volgens informatie van de AIVD is Mohammed sinds vorig jaar actief lid geweest van de terroristische organisatie Al-Shabaab in het zuiden van Somalië. Al-Shabaab wil met geweld een radicaal-islamitische staat stichten en de sharia invoeren. Sinds 2006 pleegt de organisatie aanslagen op burgers, journalisten, politici en militairen.

Abdirahman leerde Mohammed - geboren in Arnhem - bijna vier jaar geleden kennen in Kenia. Ze praatten nooit over terroristen. "Alleen over meisjes", zegt Abdirahman. En ze speelden FIFA op zijn PlayStation. Hij had naar eigen zeggen niet het idee dat Mohammed geïnteresseerd was in terreur.

Voorgeleiding
De 22-jarige verdachte wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.