'Ik dacht dat het een grap was, eerlijk gezegd', zegt Koen de Kort over beloning snelste afdaling

2 mei 2017 om 13:37
nl
"Ik dacht dat het een grap was, eerlijk gezegd." Het is de eerste reactie van wielrenner Koen de Kort op het nieuwe klassement in de Giro d’Italia. De beste daler tijdens de ronde wordt dit jaar beloond met een geldprijs.
Profielfoto van Joost van Erp
Geschreven door
Joost van Erp

"Het is een uitnodiging om zo gevaarlijk mogelijk naar beneden te rijden", meent de wielrenner uit Liempde. "Het is eigenlijk te gek voor woorden om zo’n klassement te verzinnen."

De Kort is bang dat dit klassement voor gevaarlijke situatie gaat zorgen. Bij een aantal, vooraf aangewezen, afdalingen wordt getimed wie het snelste beneden is. "Je zou denken dat je de route juist veiliger wil maken, niet onveiliger."
[youtube:https://youtu.be/euASHd_KVuk]
'Prachtige erkenning'
Oud-wielrenner Rini Wagtmans uit Sint Willebrord deelt de mening van De Kort niet. "Het is een prachtige erkenning voor de dalers in het peloton. Dalen is een volwaardige discipline en dat wordt hiermee bevestigd."

Wagtmans is niet bang dat de geldprijs voor gevaarlijke situaties in het peloton gaat zorgen. "Mensen die niet kunnen dalen, maken geen schijn van kans. Alleen de echte specialisten zullen hiervoor gaan. En dat zijn er echt niet zoveel."

Start is vrijdag
De Giro gaat vrijdag van start. Het is de eerste grote ronde van dit jaar. Steven Kruijswijk staat als favoriet aan het vertrek. In 2016 was de Brabander dicht bij de eindzege in Italië, maar ging het in de slotweek vreselijk mis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.