Documentairemaker over terroristenafdeling PI Vught: 'Barbaars regime? Ik vind het wel meevallen'

5 mei 2017 om 09:46
nl
Documentairemaker Willem de Haan mocht zes dagen meelopen op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught. In het VPRO-radioprogramma Argos doet hij zaterdag verslag van zijn bevindingen. De afgelopen jaren was er regelmatig kritiek op de afdeling. "Barbaars regime, zoals veel advocaten zeggen. Ik vind het wel meevallen", zegt De Haan vrijdagochtend in het programma Wakker! van Omroep Brabant.
Profielfoto van Mariëlle Wijffelaars
Geschreven door
Mariëlle Wijffelaars

Na jaren wachten lukte het De Haan eind maart eindelijk: hij mocht zes dagen meekijken op de terroristenafdeling. Het resultaat van zijn bezoek is te horen in een tweeluik in het radioprogramma Argos. “Het eerste deel gaat over de vraag of het regime echt zo streng is”, vertelt De Haan. “In deel twee staat het deradicaliseren centraal. Want hoe doe je dat?”

De Haan heeft na zes dagen meelopen op de speciale afdeling vooral respect voor de medewerkers daar. "Het is ingewikkeld werk. Medewerkers worden uitgescholden. Zaken escaleren snel. Medewerkers reageren heel professioneel. Knap", vindt hij. 

Streng regime
Om een antwoord te vinden op de deradicaliseringsvraag, voerde De Haan gesprekken met de directeur van de afdeling, een imam en psychologen. “Hoe je deze mensen van hun denkbeelden af helpt, dat is echt een moeilijke opdracht”, zegt de documentairemaker. “De vraag daarbij is ook of het verstandig is om mensen met deze denkbeelden bij elkaar op te sluiten.”

LEES OOK: OM zet kritische vraagtekens bij strenge detentie in terrorismeafdelingen in Vught en Rotterdam

Ondanks dit respect herkent De Haan de kritiek op het regime van de terroristenafdeling ook. “De gevangenen zitten er lang en er is echt niks te doen. Positief is dat personeel en directie dat wel willen veranderen.”

Politiek gevoelig
Een van de aanpassingen heeft te maken met het visiteren. Gevangenen op de terroristenafdeling in Vught werden na contact met de buitenwereld volledig fysiek onderzocht. Dat zorgde ervoor dat zij niet naar hun eigen rechtszaken gingen en zo min mogelijk contact met anderen hadden. “Mogelijk wordt dit vervangen door een bodyscan”, aldus De Haan.

Maar een dergelijk besluit ligt wel gevoelig en de minister staat hierin onder druk. Want de samenleving vindt dat met deze gedetineerden niet te soft moet worden omgegaan. De Haan: “In de eerste jaren was het regime echt veel te streng, dat kantelt nu wel. Ook met deze gevangenen moet fatsoenlijk worden omgegaan.”

LEES OOK: Twee regimes voor gevangenen terrorismeafdeling Vught: streng of minder streng

Het eerste deel van de documentaire is zaterdag 6 mei vanaf 14.00 uur te horen op Radio 1, een week later volgt het tweede deel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.