Video

Niet zo zonnig maar nog steeds gezellig: Brabant viert Bevrijdingsdag

5 mei 2017 om 20:40 • Aangepast 21 november 2020 om 01:31
nl
Ook in Brabant vierden we vrijdag de vrijheid. In onze provincie is traditioneel Den Bosch de plaats waar het officiële Bevrijdingsfestival Brabant wordt gehouden. Onder meer Ambassadeur van de Vrijheid, De Staat, stond op de mainstage van het festival in onze hoofdstad.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Voordat op veertien festivals door heel het land het vieren van de bevrijding losbarstte, hield acteur Nasrdin Dchar uit Steenbergen de traditionele 5 mei-lezing. Eerder noemde hij dit al een 'heel grote eer'.

Aansluitend aan zijn lezing in Haarlem werd op Bevrijdingspop Haarlem het bevrijdingsvuur ontstoken. Dit als startsein voor alle festiviteiten in het land, waaronder de in totaal veertien Bevrijdingsfestivals

De dag werd afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Hierbij waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig.   

Vliegbasis Gilze-Rijen
Naast De Staat waren ook de mannen van De Jeugd van Tegenwoordig Ambassadeurs van de vrijheid. ‘De Jeugd’ stond echter niet op het podium in Den Bosch. De Vrijheidsambassadeurs vertrokken vrijdag traditiegetrouw vanaf vliegbasis Gilze-Rijen naar de verschillende festivals.

Wachten op privacy instellingen...

Het festival in Den Bosch werd 's middags iets na halftwee officieel geopend. De Egyptische-Nederlandse schrijver, journalist, opiniemaker en performer Mounir Samuel hield een speech en ontstak het bevrijdingsvuur.

Vervolgens was het hoofdpodium het domein van de tienkoppige Amsterdamse brassband Gallowstreet. Daarna vieren ook De Staat, Haevn met zanger Marijn van der Meer uit Rosmalen en bijvoorbeeld rapper Ronnie Flex de bevrijding op het festival aan de Pettelaarse Schans.

Wachten op privacy instellingen...

"Brabant is mooi van boven", zegt Tim van Delft, drummer van De Staat. "We spelen op vier plekken en vliegen overal naar toe. Het is toch anders dan als je een gewone show doet. Het is heel leuk om de vrijheid samen te vieren."

'Brabant is chill'
Ronnie Flex was rond zeven uur 's avonds helemaal klaar voor zijn optreden. "Brabant is altijd chill om op te treden, de mensen maken er altijd een feest van!", vertelt de rapper.

Bevrijdingsdag was dit jaar tamelijk bewolkt. In onze provincie bleef het wel droog. Maar met twaalf graden was het een beetje fris voor de feestvierders.

Niet alleen in Den Bosch was het feest, heel Brabant viert de vrijheid. De hele dag was hier een liveblog te volgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.