Helmond Sport buigt achterstand om en wint, RKC Waalwijk krijgt pak slaag

8 mei 2017 om 23:53 • Aangepast 21 november 2020 om 01:26
Helmond Sport is maandagavond goed begonnen aan de play-offs. De ploeg van trainer Roy Hendriksen kwam met 0-2 achter tegen Almere City, maar boog in 22 minuten tijd de achterstand om in 4-2 winst. RKC Waalwijk kreeg een pak slaag van FC Emmen. De Waalwijkers gingen met maar liefst 1-5 onderuit.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Bart Elzendoorn

Helmond Sport eindigde als dertiende, maar bereikte de play-offs door het winnen van de tweede periodetitel. RKC Waalwijk verzekerde zich op de laatste speeldag van deelname aan de nacompetitie. De Waalwijkers eindigden als tiende.

Helmond Sport - Almere City (4-2)
De eerste kans was voor Almere City. Ten Voorde schoot echter in de handen van doelman Van Gassel. In de tegenstoot had Braber een aardig schot in huis, dat door doelman Kramer tot hoekschop werd verwerkt. Na ruim een kwartier werd Almere City tot twee keer toe gevaarlijk maar er werd nog niet gescoord.

Helmond Sport had moeite om écht aan voetballen toe te komen. De ploeg claimde na 25 minuten wel een strafschop na een vermeende handsbal van Almere City, maar scheidsrechter Manschot weigerde de bal op de stip te leggen. Een paar minuten later maakte Salasiwa de 0-1 voor Almere City.

Helmond Sport-spits Ten Den schreeuwde na 35 minuten opnieuw om een penalty toen hij werd geduwd. De scheidsrechter ging niet mee in het protest. Van Gassel behoedde Helmond Sport korte tijd later met een fraaie redding voor een grotere achterstand.

De thuisploeg kwam goed uit de kleedkamer. Kansen waren er voor Zeldenrust en Justiana, maar gescoord werd er niet. Kramer moest namens Almere City handelend optreden op een vrije trap van Van Koesveld.

De Helmonders drongen Almere City in het verloop van de tweede helft steeds verder terug. Invaller Thomassen was met een kopbal dichtbij een treffer, maar hij kreeg de bal niet te ver in de hoek. Tegen de verhoudingen in verdubbelde Almere City in de 68e minuut de voorsprong. Ten Voorde schoof de bal achter Van Gassel.

Het antwoord van Helmond Sport liet niet lang op zich wachten. Ten Den kopte in de 71e minuut op knappe wijze de aansluitingstreffer tegen de touwen. Drie minuten later was het weer gelijk. Braber schoot uit de kluts binnen.

Helmond Sport ging op zoek naar de voorsprong en die kwam er ook. Thomassen knikte in de 82e minuut de derde treffer achter doelman Kramer. Twee keer vroeg Helmond Sport om een strafschop maar wilde Manschot daar niet aan. In de 89e minuut ging de bal wel op de stip nadat Ten Den onderuit werd getrokken. Edwards benutte het buitenkansje.

RKC Waalwijk - FC Emmen (1-5)
RKC kreeg in de beginfase al zeven corners tegen, al zorgden die corners nog niet voor grote problemen. Die problemen waren er wel voor RKC toen Loen doelman Williams met een afstandsschot verschalkte. Diezelfde keeper greep later wel goed in door een voorzet van Huisman te onderscheppen.

FC Emmen verdubbelde na 22 minuten de score. Een schot van Turk werd door Willams niet goed verwerkt, waarna Kallon de rebound benutte. Pas in de 40e minuut viel de eerste kans voor RKC te noteren. Langedijk schoot in de handen van doelman Kramer.

Na de rust ging RKC op zoek naar de aansluitingstreffer, maar de Waalwijkers kregen het deksel op de neus. Bannink knalde binnen op aangeven van Olijve en het leed werd nog groter toen Olijve de vierde treffer voor FC Emmen maakte. Het was voor veel supporters reden om het stadion voortijdig te verlaten.

Die supporters misten een spaarzame goede aanval van RKC. Benson werd weggestuurd op de rechterflank en gaf een goede voorzet op Voskamp. De spits schoot in de handen van Telgenkamp. In de 80e minuut scoorde Huisman de 0-5, waarna Voskamp in de slotfase voor de eretreffer zorgde.