ME ontruimt kraakvilla 'van Igor', negen mensen opgepakt

9 mei 2017 om 23:22 • Aangepast 21 november 2020 om 01:23
nl
De Mobiele Eenheid (ME) is dinsdag uren beziggeweest met de ontruiming van een villa aan de Dongenseweg in Tilburg. In het pand woonden meerdere krakers. Zij moesten weg, omdat de gemeente de villa wil slopen. De bewoners waren het er niet mee eens en weigerden te vertrekken. Er zijn negen mensen aangehouden. De laatste twee aanhoudingen maakte de politie iets voor acht uur bekend.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen
Wachten op privacy instellingen...

De politie en gemeente waren sinds dinsdagochtend al bezig met de actie. De ME kwam later ook om de krakers het pand uit te werken. Ook vloog er een politiehelikopter over het gebied, vermoedelijk om te ontruiming te coördineren.

Wachten op privacy instellingen...

Verzet bewoners
Niet alle krakers gaven zich zomaar gewonnen. Een aantal zat in een verhoogde stellage met een brandweerslang. Ook werden er ruimtes gebarricadeerd en zaten bewoners vermoedelijk vastgeketend aan het beton.

ZIE OOK: Kraker Igor wil zijn Tilburgse villa niet uit, 'Al wordt het mijn dood'

In totaal woonden er elf mensen in de villa. Een van hen is Igor van Hest. Hij verbleef al elf jaar in de woning. Hij is inmiddels opgepakt, nadat hij weigerde het pand te verlaten. Hij heeft sinds 2006 een antikraakcontract met de gemeente en vindt dat Tilburg te snel overgaat tot de sloop van de villa.

Wachten op privacy instellingen...


Terrein wordt natuurgebied
De villa staat in een natuurgebied. De gemeente wil de woning slopen, zodat het terrein bij het gebied gaat horen. De bewoners weten dit volgens een woordvoerder al geruime tijd. “De rechter heeft mei vorig jaar al beslist dat het pand gesloopt moet worden.”

De politie heeft rond één uur de eerste kraker gearresteerd. Hij was over de hekken geklommen om zijn auto te verplaatsen en werd even later in de boeien geslagen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.