Twaalf meisjes van Eerselse school aangerand op schoolreisje

10 mei 2017 om 17:05
nl
Twaalf meisjes van het Rythovius College in Eersel zijn betast op borsten en billen tijdens een excursie. Dat gebeurde door jongens van een Belgische school. De leerlingen waren dinsdag op excursie in het Technopolis in Mechelen. De aanrandingen vonden plaats in de vrouwentoiletten en in de tentoonstellingsruimte van dit gebouw. De meisjes hebben dinsdag aangifte gedaan van intimidatie. Er zijn ook vier Belgische meisjes aangerand door de jongens.
Profielfoto van Pepijn Nagtzaam
Geschreven door
Pepijn Nagtzaam

De scholieren van beide scholen waren in het wetenschapsmuseum Technopolis op excursie. Toen duidelijk werd wat er was gebeurd, zijn de meisjes opgevangen door hun leraren en door personeel van Technopolis. De politie kwam snel naar het museum en heeft de Nederlandse slachtoffers een verklaring af laten leggen.

ZIE OOK: Jongens die minderjarige leerlingen aanrandden in Mechelen geschorst, directeur geschokt

De meisjes die slachtoffer werden van de intimidatie zitten in het tweede jaar van het havo. De daders, die op een school in Belgie zitten, zijn van ongeveer dezelfde leeftijd. Het gaat om kinderen van dertien of veertien jaar.

'Intimiderende situatie'
De directeur van het Rythovius College, Chrit Nelissen, noemt het een ‘heel erg vervelend incident’. Hij wil niet in details treden. “Het is een zaak tussen politie, betrokkenen en daders. Er is tijdens het schoolreisje een intimiderende situatie ontstaan. De begeleiders hebben adequaat opgetreden.”

“De organisatie van het museum werd meteen gealarmeerd, net als de politie. Wij hebben contact opgenomen met de ouders van de meisjes. De meeste leerlingen zijn direct naar huis gegaan, maar de betrokken meisjes bleven daar met begeleiders om aangifte te doen”, vertelt Nelissen. “We vinden het heel vervelend. We gaan zorgen dat de meiden goed begeleid worden. We hebben alles in het werk gesteld om te zorgen dat het zo goed mogelijk behandeld wordt.”

Deze week heeft de school een activiteitenweek waarbij de verschillende lesjaren buitenschoolse activiteiten hebben. De leerlingen die op school zijn, zijn erg geschrokken van het voorval. Zij vertellen dat het het gesprek van de dag is en dat de impact groot is. De school zou op dit moment in gesprek zijn met enkele meisjes. 

'Snel gehandeld'
Technopolis laat weten het voorval enorm te betreuren. “We hebben geprobeerd de meisjes zo goed mogelijk op te vangen en meteen de politie op de hoogte gesteld. We zullen vanuit Technopolis ook zeker contact houden met de school en de meisjes.”

De daders, vier jongens van de Den Brandt-school in het Belgische Boom, zijn snel geïdentificeerd. In Technopolis zijn zij niet meer welkom. Na een gesprek met de Procureur, de Belgische officier van justitie, zijn de jongens onder begeleiding terug naar school gegaan. Het is niet duidelijk wat voor straf zij krijgen.

De daders mochten na overleg van de politie met de Procureur terug richting school gaan. Het viertal wordt later verhoord. "Het gaat om aanranding van de eerbaarheid. Het jeugdparket gaat dat onderzoeken en de jongens een gepaste straf opleggen", zegt de parketwoordvoerder tegen het ANP.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.