Giftig gas vrijgekomen in stal: twee mensen gewond

11 mei 2017 om 09:31 • Aangepast 21 november 2020 om 01:22
nl
In een stal aan de Heikantsehoeve in Berlicum is woensdagavond een giftig gas vrijgekomen bij het mengen van mest. Het gaat om H2S, oftewel waterstofsulfide. Volgens een woordvoerder van de brandweer waren er vier mensen in de stal aanwezig. Twee van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Twee koeien overleefden het niet.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

De mensen die in de stal aanwezig waren, zijn door ambulancepersoneel nagekeken. Twee zijn ter observatie naar een ziekenhuis gebracht.

Twee koeien die in de stal stonden, hebben het niet gered. "Bij het mengen van mest kunnen er gevaarlijke stoffen vrijkomen. De gassen hangen dan laag op de grond. Omdat de dieren daar dichterbij zitten, is het voor hen gevaarlijker", aldus de brandweerwoordvoerder.

Gevaarlijk bij inademen
H2S is een sterk ruikend gas dat ontstaat bij de rotting van zwavelhoudende organische stoffen. Het inademen ervan is erg gevaarlijk. Bij een zeer lage concentratie kunnen er klachten als duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn ontstaan. Als iemand lange tijd aan het gas wordt blootgesteld, kan dit fataal zijn.

Wachten op privacy instellingen...

Meerdere brandweerwagens en ambulances werden opgeroepen. Ook was er een adviseur gevaarlijke stoffen aanwezig. Het terrein werd afgezet. De stal is met een ventilator gelucht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.