Pater Poels (88) stopt voetje voor voetje: niet meer de hele nacht brood rondbrengen

12 mei 2017 om 00:52
Pater Poels
Pater Poels
De Tilburgse Gerrit Poels, beter bekend als Pater Poels, heeft donderdag de mooie leeftijd van 88 jaar bereikt. De welzijnswerker zet zich al jarenlang in voor mensen met een kleine portemonnee, maar kan dat nu hij een dagje ouder wordt niet meer zo actief doen. Maar zijn levenswerk wordt gelukkig voortgezet.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

In 1990 start Poels de stichting 'Broodnodig'. Zeven dagen in de week stapt hij ‘s nachts op de fiets om brood en levensmiddelen te brengen naar mensen die het nodig hebben. Dit doet hij de hele nacht door. Hij vertrekt rond één uur ’s nachts en is om zes uur ’s ochtends weer thuis.

LEES OOK: 'Bezundere meense' als Pater Poels en 'Zot Joke' op nieuwe Tilburgse kalender

Op 88-jarige leeftijd wordt dat natuurlijk wat lastiger. Vandaar dat mensen die het nodig hebben, nu terecht kunnen bij de stichting ‘Het dagelijks brood’. Maar helemaal met pensioen gaat Pater Poels nog niet. “Ik ga voetje voor voetje stoppen. Ik ben zo gewend om ’s nachts op te staan en dat werk te doen, er is geen ontsnappen meer aan!”, vertelt Poels.

Zijn wens
Het levenswerk van de pater gaat dus gewoon door. Op zijn verjaardag werd dan ook officieel 'Het dagelijks brood' geopend vanuit het voormalige pand van de Pollepel. Hier kunnen mensen terecht die afhankelijk zijn van voedsel van de broodpater. Zo hoeft Poels het eten niet meer rond te brengen op de fiets.

Zijn dochter Hülya Poels vertelt: “Dit was zijn wens. Hij wilde niet dat het stopte. Dus dan kun je als dochter maar één ding doen: doorgaan.” Haar vader was dan ook dolblij met dit mooie verjaardagscadeau.

Fans
Pater Poels heeft veel fans en daarom kon zijn verjaardag natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Vrijwilligers, vrienden en familie kwamen donderdag samen. “Poels, die zit in mijn hart”, vertelt een vrijwilligster. “Ik denk niet dat er ooit nog zo iemand komt.”

Ook werd er speciaal voor de verjaardag van de Broodpater een fietstocht georganiseerd. De ‘Vrienden van Poels’ fietsten 280 kilometer door Brabant. Woensdagavond stapten de mannen op de fiets, om donderdag op de verjaardag van ‘hun held’ aan te komen bij de opening in de Pollepel.

“Hij is zo onbaatzuchtig, elke nacht weer die fiets op. Dat moest gevierd worden met een fietstocht”, vertelt een van de vrienden. “Pater Poels zegt weinig, maar doet heel veel. Daar kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen.”

Wachten op privacy instellingen...