TU/e dreigt met studentenstops, terwijl bedrijven schreeuwen om techneuten

12 mei 2017 om 10:47
nl
De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) waarschuwt het kabinet dat het studentenstops moet invoeren als niet meer geld naar het onderwijs gaat. Volgens bestuursvoorzitter Jan Mengelers gaat de kwaliteit van het onderwijs achteruit als er geen stops worden ingesteld.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

Het aantal vooraanmeldingen van alle veertien universiteiten in Nederland groeit dit jaar met tien procent gemiddeld. De TU/e is de hardste groeier.

Limiet
“De vooraanmeldingen geven weer zo’n beeld voor volgend schooljaar. Met de brief hebben we aangegeven dat er een limiet zit aan wat we aankunnen met onze mensen en middelen”, aldus Mengelers tegenover Omroep Brabant.

ZIE OOK: 'TU/e denkt aan studentenstop als bezuinigingsmaatregel'

Voor vier opleidingen op de TU/e geldt al een numerus fixus. “Maar we zijn bang dat we met traditionele opleidingen als werktuigbouwkunde, elektrotechniek en natuurkunde ook tegen het plafond zitten. Voor die opleidingen dreigt ook een studentenstop, denken we.”

Luxeprobleem
Mengelers spreekt van een luxeprobleem. Het doel om jongeren warm te maken voor techniek is geslaagd en aan de vraag vanuit de industrie zal het niet liggen. “Die is twee keer zo groot als wat we met de bèta-opleidingen kunnen aanbieden.

Maar er is geld nodig om niet in te leveren op de kwaliteit van het onderwijs. Komt dat geld er niet vanuit het nieuwe kabinet, dan is de universiteit genoodzaakt om zelf maatregelen te nemen. “We zullen andere manieren van financiering moeten vinden. Maar dat is een tijdrovend proces.”

Studentenstops lossen niets op
Volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) lossen studentenstops niets op. "Een student die geweigerd wordt bij een technische studie, zal niet opeens uitwijken naar een rechtenstudie", aldus ISO-voorzitter Jan Sinnige.

Het ISO ziet liever andere oplossingen. "Technische studenten doen over het algemeen langer over hun studie dan de drie jaar die ervoor staat. Als universiteiten daarvoor worden vergoed, zijn we een heel eind op weg", denkt Sinnige.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.