Gerbrands baalt van politie en justitie: 'Daders rookbommen kunnen gewoon op tribune zitten'

14 mei 2017 om 17:05 • Aangepast 21 november 2020 om 01:15
nl
PSV-directeur Toon Gerbrands baalt van de ‘passieve houding’ van politie en justitie om de supporters die rookbommen afstaken tijdens PSV-Ajax, op zondag 23 april, op te sporen. “Het zou kunnen zijn dat ze nu gewoon op de tribune zitten. Dat vinden wij onacceptabel en aan niemand uit te leggen”, aldus de directeur van de Eindhovense club.
Profielfoto van Maaike CnossenProfielfoto van Mariëlle Wijffelaars
Geschreven door
Maaike Cnossen & Mariëlle Wijffelaars

Gerbrands vertelt dat tweehonderd mensen zich hebben gemeld met tips over de daders. Twee supporters zijn herkend op camerabeelden en hebben een levenslang stadionverbod gekregen. Volgens de directeur zijn er ook nog zo’n vijf tot zes andere daders mogelijk bekend. De beelden waar zij op zouden staan, moeten nog geanalyseerd worden.

Wachten op privacy instellingen...

'Gemiste kans'
“Op dit moment moet ik constateren dat politie en justitie geen actie hebben ondernomen”, vertelt hij. De directeur zegt dat hij te horen kreeg dat het nog wel eens tot half augustus kan duren voordat dit gebeurt. “In Rotterdam gebeuren er zaken en dat wordt het direct aangepakt, zo hoort het ook. Ik vind dit een gemiste kans.”

ZIE OOK: PSV wil levenslang stadionverbod voor gooiers rookbommen

PSV heeft deze wedstrijd zelf voor extra beveiliging en stewards gezorgd. De club speelt zondagmiddag tegen PEC Zwolle. “We hadden gehoopt al een stap verder te zijn”, zegt Gerbrands. “Dit had prioriteit moeten hebben en dat is niet gebeurd.”

'Zorgvuldigheid belangrijk'
De politie meldt dat onderzoek wordt gedaan naar de zaak, ook in het belang van PSV. "Gelet op de ernst van de feiten, gaat zorgvuldigheid boven snelheid", zegt een woordvoerder. "Er wordt door de recherche elke dag hard gewerkt om de daders te pakken."

Wachten op privacy instellingen...

Bij het onderzoek wordt onder andere gebruikt gemaakt van de camerabeelden die PSV met de politie heeft gedeeld. "We willen natuurlijk precies weten wie er betrokken waren bij deze actie", legt de woordvoerder uit. "We houden rekening met nieuwe aanhoudingen, maar het is onduidelijk wanneer die plaats vinden."

Geplande actie
Tijdens het duel PSV-Ajax werden meerdere rookpotten aangestoken. Een enorme zwarte rookwolk ging door het stadion. De EHBO behandelde vijftien gewonden in het Philips-stadion. Een 35-jarige Eindhovenaar werd aangehouden. Hij zei dat hij geen rol speelde bij een geplande actie, maar een achtergebleven rookpot heeft aangestoken.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.