'Dieven van tientallen exotische vogels verdienen celstraf', vindt justitie - Omroep Brabant

'Dieven van tientallen exotische vogels verdienen celstraf', vindt justitie

15 mei 2017 om 19:03
Een van de zeldzame vogels die werd meegenomen bij AvifaunaEen van de zeldzame vogels die werd meegenomen bij Avifauna
Een van de zeldzame vogels die werd meegenomen bij AvifaunaEen van de zeldzame vogels die werd meegenomen bij Avifauna
Het Openbaar Ministerie heeft maandag celstraffen geëist tegen de mannen die in 2014 tientallen exotische vogels hebben gestolen in onder meer Veldhoven en Udenhout. Tegen de hoofdverdachte is tien maanden cel geëist. De andere verdachten hoorden tot 101 dagen cel en een taakstraf tegen zich eisen.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

In totaal worden er vijf Brabanders verdacht van diefstal en heling van vele tientallen exotische vogels. Die werden in 2014 gestolen uit Avifauna in Alphen aan de Rijn, uit ZOO Veldhoven, en uit schuren in Udenhout en De Lier (Zuid-Holland). De gestolen vogels zouden ook nog eens zijn verwaarloosd.

Tegen de hoofdverdachte eist het OM tien maanden cel. "Bij de andere verdachte is het zes maanden, tegen de derde verdachte is drie maanden geëist en voor de laatste twee is de eis een dikke maand. Dat is met aftrek van voorarrest. Alleen de hoofdverdachte moet dan nog een maandje zitten", legt politiek- en rechtbankverslaggever Anniek Enthoven uit.
[tweet:https://twitter.com/anniekenthoven/status/864125385428140032]
Veel geld
De dieven stalen onder andere toekans, neushoornvogels, kaketoes en kraagpapegaaien. Dit soort vogels kunnen op de zwarte markt veel geld opleveren. Sommige zeer zeldzame vogels zijn vijftienduizend euro per stuk waard.

In september 2014 werden er 48 vogels gestolen in De Lier. In Udenhout werden in diezelfde periode veertig parkieten gestolen uit een schuur in een achtertuin. Die kosten 75 euro per stuk. Bij Zoo Veldhoven waren 27 roodstaartpapegaaien weg. 

Alle verdachten zouden betrokken zijn bij één of meerdere vogeldiefstallen of ze zouden gestolen vogels in hun bezit hebben gehad of doorverkocht. Het OM vindt dat er voldoende bewijs is. Zo werden er in een geleende bestelbus vogelveren gevonden en hadden de mannen veelvuldig telefonisch contact met elkaar in de nachten van de vogelroof.

Dood
Bij de 26-jarige verdachte uit Den Bosch werden toentertijd zeker 14 vogels uit Avifauna aangetroffen in een schuur. Eén vogel was dood en twee waren er zorgelijk aan toe.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...