Video

'Gekkenhuis' bij de eerste wietapotheek van Nederland in Rosmalen

17 mei 2017 om 18:16 • Aangepast 21 november 2020 om 01:12
nl
Bij Cannabiszorg in Rosmalen, de eerste Nederlandse apotheek gespecialiseerd in medicinale cannabis, draait de productie op volle toeren. Eerder deze week ging de 'wietapotheek' van start. De focus ligt vooral op de bereiding van en zorg rond het gebruik van cannabisolie.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door

Het gebruik van medicinale cannabis is de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege de gunstige effecten. Veel apotheken leveren op recept plantmateriaal, maar niet iedereen is tevreden met het roken of verdampen van cannabis. In Den Haag is sinds anderhalf jaar een vergelijkbare apotheek, maar daar maken ze de cannabisolie met behulp van alcohol.

Wachten op privacy instellingen...

Uniek in Europa
In Rosmalen maken ze het door middel van een CO2-extractie. Dat levert vooral een zachtere smaak op, want het medicijn wordt onder de tong gelegd. Onder hoge druk en lage temperatuur is het ook een veilige manier om actieve bestandsdelen zoals THC en CBD uit cannabis te scheiden.

"We merken dat de behoefte aan medicinale cannabisolie enorm is toegenomen. Zeker nu het niet langer wordt vergoed door de zorgverzekeraars. De laatste dagen is het een gekkenhuis. Maar dat wisten we van tevoren", aldus apotheker Jos Everts.
 
Risico's
Volgens Everts zijn veel mensen op zoek naar cannabisolie op internet. Dat is volgens de apotheker zeker niet zonder gevaar. "Er is geen enkele controle. Mensen weten niet precies wat ze gebruiken. Ik heb van verschillende artsen gehoord dat het dus ook weleens misgaat." De olie uit Rosmalen voldoet aan alle wettelijke normen. De planten die de apotheek gebruikt, zijn afkomstig van een legale kwekerij in Groningen.

Het productieproces in Rosmalen is inmiddels niet onopgemerkt gebleven in omgeving. "We moeten de olie op een zeker moment ook verwarmen. Dan staat de luchtafvoer op de hoogste stand. Medewerkers van een nabijgelegen bedrijf herkenden onlangs de lucht. Ze kwamen informeren wat we hier allemaal aan het doen waren", vertelt Everts.

Cannabiszorg maakt vijf verschillende varianten olie waarvan er vier uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar zijn. Een flesje cannabisolie kost veertig tot vijftig euro. Daar doet een patiënt ongeveer een maand mee. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.