Met brandslang en borstel zorgen bejaarde oud-militairen ervoor dat de F16 weer blinkt

16 mei 2017 om 18:22 • Aangepast 21 november 2020 om 01:12
nl
Ze vliegen niet meer, maar ze doen nog wel dienst. Poortwachters, worden ze genoemd. Oude vliegtuigen op vliegbasis Woensdrecht die er vooral ter decoratie staan. En ook deze vliegtuigen moeten schoon gemaakt worden. Dat gebeurde dinsdag door een heel bijzonder schoonmaakteam.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Met een brandweerslang en een stel borstels wordt de F16 ieder jaar gepoetst. De luchtmacht houdt de decoratieve vliegtuigen niet schoon, daarom vond een clubje oud-militairen dat zij dat moeten doen. Ze begonnen daar in de jaren 90 mee en deden dat dinsdag voor alweer de 17de keer. 
 

Wachten op privacy instellingen...


De F16 die aan de beurt is om schoon gemaakt te worden, stortte neer in 1995. De luchtmacht had er daarna niks meer aan. Daarom kreeg hij het poortwachtersplekje.

De hoogwerker
Volgens de coordinator van het schoonmaakfeestje, Arnold van den Dobbelsteen, kunnen de mannen die toch al wat op leeftijd zijn (veelal tussen de 70 en 80 jaar) best nog aardig schoonmaken. "Kijk naar Arie, die staat gewoon te poetsen op de hoogwerker, ieder jaar. Het is echt zijn vaste plek."

Arie de Man staat te genieten op zijn vaste plek. "Je hebt toch het gevoel dat je weer even bij de luchtmacht hoort, al ben ik er al 27 jaar weg. Het is een gevoel van nostalgie. En deze vliegtuigen moeten ook gewoon gewassen worden natuurlijk."

Wachten op privacy instellingen...


Slinkend groepje
Hoewel nog fit begint de steeds hoger wordende leeftijd van de mannen zijn tol te eisen. "Ze begonnen ooit met tien man", vertelt Van Den Dobbelsteen. "Maar door de jaren heen zijn er wat afgehaakt door ziekte bijvoorbeeld, of ze zijn ons ontvallen."

Om de slinkende groep schoonmakers te helpen zorgen militairen in opleiding voor de versterking. En dat vindt iedereen gezellig. "Zo hoor je nog eens wat over hoe het vroeger was en wij vertellen hoe het nu is, en dat is leuk", vertelt Dennis de Swart. Volgens Arie is het 'geweldig'.

Na het poetsen van de F16 en een T33 is het feest nog niet voorbij. Aan het eind van de dag gaan de mannen met z'n allen gezellig eten. "Ik voel me wel gewaardeerd door de luchtmacht", zegt Arie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.