Politieman Ferry Bakx op Bonaire doodgeschoten: celstraffen geëist tot 25 jaar

16 mei 2017 om 20:35
nl
In de rechtszaak op Bonaire over de moord op de Nederlandse politieman Ferry Bakx zijn dinsdag gevangenisstraffen van 15 tot 25 jaar geëist. In de zaak staan zes Venezolaanse 'huurlingen' en hun vermeende opdrachtgever uit Bonaire terecht. De hoofdverdachte bekende maandag in tranen dat hij inderdaad twee keer op Bakx had geschoten.
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

Ferry Bakx komt oorspronkelijk uit Rijsbergen en werkte sinds 2013 op het eiland. In augustus vorig jaar werd de agent doodgeschoten toen hij een bende overvallers achtervolgde.

Justitie eiste de hoogste straf van 25 jaar tegen de 25-jarige man uit Venezuela die heeft bekend dat hij de fatale schoten heeft gelost. De 'criminele koppelbaas' uit Bonaire hoorde 20 jaar eisen. Het OM zegt tot de hoge eisen te zijn gekomen omdat de gewelddadige overval en moord veel angst en onrust hebben veroorzaakt onder de bevolking van het eiland.

'Klusjesmannen' voor overvallen
De vermeende opdrachtgever zocht vorig jaar via WhatsApp contact met de uiteindelijke schutter in Venezuela. Hij wilde 'klusjesmannen' over laten komen die gewapende overvallen en wellicht zelfs een gijzeling moesten plegen op Bonaire. Omdat ze ook drugs en wapens meenamen naar het eiland, is in de strafeis ook drugssmokkel en
illegaal wapenbezit meegenomen. Er zijn celstraffen tussen de 15 en 18 jaar geëist tegen de medeverdachten.

Het OM heeft verder 14.000 dollar (ruim 12.600 euro) schadevergoeding geëist voor de partner van Ferry Bakx. De familie die werd overvallen moet wat justitie betreft hetzelfde bedrag krijgen. De behandeling van de zaak duurt tot en met woensdag.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.