Tientallen miljoenen euro's tekort in Eindhoven

18 mei 2017 om 10:33
Het stadhuis van Eindhoven (foto: Rosemoon)
Het stadhuis van Eindhoven (foto: Rosemoon)
Uit de nog niet openbaar gemaakte jaarrekening van 2016 blijkt dat Eindhoven vele miljoenen euro's tekortkomt. Volgens het ED gaat het zelfs om tientallen miljoenen.
Profielfoto van Petra van Middendorp
Geschreven door
Petra van Middendorp

De gemeente Eindhoven heeft een jaarlijkse begroting van ongeveer 900 miljoen euro. Volgens de krant ging de gemeente in de herfst nog uit van een tekort in 2016 van tien miljoen euro. Nu blijkt dat dit veel hoger gaat zijn. 

Royale uitkeringen
Een grote kostenpost in Eindhoven is de zorg. Doordat de gemeente veel taken van de overheid op zich moest nemen, zijn de kosten voor jeugdzorg en huishoudelijke hulp de pan uitgerezen. Ook zou Eindhoven een royaal uitkeringsbeleid hebben bij welzijnsinstantie WIJ Eindhoven.

Maar niet alleen de zorg kost geld, ook de ww- en bijstandsuitkering drukken zwaar op de begroting. Want de werkloosheid mag dan wel teruglopen, het aantal uitkeringen in de gemeente daalt nog niet echt. Door de uitkeringen moet de gemeente extra personeel in dienst nemen om al deze werklozen weer aan een baan te helpen. Gevolg: extra kosten.

En nu?
Woensdag wordt de gemeenteraad tijdens de presentatie van de jaarrekening op de hoogte gebracht over de tekorten in 2016. Daarna zal bekeken worden hoe het gigantische tekort is op te lossen.

Wachten op privacy instellingen...