'Illegaal een telefoon de gevangenis in smokkelen wordt zwaar bestraft'

18 mei 2017 om 12:19
nl
Bezoekers van criminelen in de gevangenis moeten op zoek naar andere manieren om drugs en telefoons naar binnen te smokkelen. Staatssecretaris Dijkhoff gaat de strijd aan met de smokkelaars. Als het nieuwe wetsvoorstel van Dijkhoff doorgaat, ga je hiervoor zelfs een half jaar de cel in.
Profielfoto van Petra van Middendorp
Geschreven door
Petra van Middendorp

Speciaal getrainde honden en een proef met scanners om voorwerpen op het lichaam te kunnen zien moeten het smokkelen tegengaan. Ook wordt er extra personeel aangenomen. Dienst Justitiële Inrichtingen, die verantwoordelijk is voor het gevangenisleven, zoekt 240 extra beveiligers. Hiervoor is twintig miljoen euro uitgetrokken.

Voor de gevangenis in Vught zouden de nieuwe maatregelen goed uitkomen. Daar werd in juli 2016 duidelijk dat het makkelijk is om spullen de gevangenis in de smokkelen. Stanleymessen, vlindermessen en mobiele telefoons verdwenen zo tussen de billen en werden onderschept bij controles. Maar het kan ook anders. Een vrouw gebruikte een 3-jarig kind om softdrugs binnen de gevangenismuren te krijgen maar werd betrapt.  

Onderzoek
De Inspectie Veiligheid en Justitie publiceerde donderdag een rapport over het smokkelen. Uit het rapport blijkt dat gevangenispersoneel zijn best doet om drugs, telefoons en wapens buiten de muren te houden, maar dat dit nu niet goed lukt. Er zijn effectievere manieren voor nodig. 

Volgens de inspectie worden telefoons steeds kleiner die door de hedendaagse technieken moeilijk te ontdekken zijn. Ook worden er veel drugs naar binnengesmokkeld.

Isoleercel
Om het smokkelen aan te pakken, wil Dijkhoff persoonsgericht straffen. Een gevangene die smokkelwaar in zijn bezit heeft, verliest dan privileges of belandt in de isoleercel. Per gevangene wordt bekeken wat de beste straf is. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander weer niet.

In de PI Vught begint binnenkort een proef met een security-scanner. Met dat apparaat kunnen ze onregelmatigheden detecteren op het lichaam. Het is een cabine waar bezoekers in moeten staan en gescand worden op objecten zoals drugs, die ze bij zich dragen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.