'Kinderdagverblijf vraagt een verklaring van goed gedrag, maar op Volkel kom je zo binnen'

18 mei 2017 om 17:00
nl
Hoe kon een veroordeelde terrorist zo maar toegang krijgen tot vliegbasis Volkel? Jean Debie, voorzitter van de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel, begrijpt niet hoe dat mogelijk is. “Het is bizar dat externen zonder een behoorlijke screening op militair terrein kunnen komen”, zegt hij.
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

De vakbond maakt zich zorgen om de veiligheid van defensiemedewerkers, nadat een veroordeelde terrorist vorige week werd opgepakt omdat hij foto's had gemaakt op vliegbasis Volkel.

“Als je op een kinderdagverblijf werkt moet je ook een Verklaring Omtrent het Gedrag kunnen overleggen. Maar bij deze vliegbasis zou je dus zo binnen kunnen komen”, zegt een verontwaardigde Debie. Hij snapt daarom ook niet dat een veroordeelde Syriëganger toch werd toegelaten op Volkel en daar foto’s kon maken.

De man, Waïl el A. uit Arnhem, was daar aan het werk met een groep mensen die graafwerkzaamheden uitvoerde op de vliegbasis. Hij viel die dag in voor een zieke collega. Nadat hij zich had gelegitimeerd, kreeg hij een bezoekerspas, laat zijn advocaat in een verklaring weten.

'Geen behoorlijke screening'
“De Tweede Kamer moet van de minister van Defensie eisen dat medewerkers van bedrijven, zoals het bouwbedrijf dat op Volkel werkte, behoorlijk gescreend worden”, aldus Debie. De veiligheid van defensiemedewerkers is belangrijk. “Ze moeten zeker weten dat van iedereen die daar rondloopt het verleden is onderzocht. Dat lijkt in Volkel niet te zijn gebeurd.”

Defensie onderzoekt wat er precies is gebeurd. "We brengen in kaart of er iets verkeerd is gegaan. Dat moet blijken uit het onderzoek." De woordvoerder wilde niet ingaan op hoe de normale procedure is voor bedrijven om toegang te krijgen tot het terrein. "Daar kan ik niet veel over kwijt vanuit veiligheidsoverwegingen. De screening van de mensen is sowieso altijd de verantwoordelijkheid van Defensie."

Selfies
De 19-jarige man uit Arnhem zegt zelf dat hij slechts selfies aan het maken was. “Dat doen jongens van die leeftijd”, zegt zijn advocaat. Het maken van foto’s is op Volkel verboden. Maar dat was aan hem niet verteld, meldt de advocaat.

Toen duidelijk werd dat hij een veroordeelde terrorist is, werd hij volgens RTL Nieuws meteen opgepakt op verdenking van terrorisme. Het Openbaar Ministerie liet hem na twee dagen weer gaan, omdat er geen aanwijzingen waren dat hij iets strafbaars had gedaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.