Rechtbank Breda wil met ondermijningskamer orde op zaken stellen

23 mei 2017 om 13:17
nl
De rechtbank in Breda gaat een zogeheten ondermijningskamer oprichten. Een rechtbank die zich bezig houdt met alle vormen van georganiseerde misdaad. Op die manier moet worden voorkomen dat grote zaken blijven liggen. Dit gebeurt steeds vaker doordat allerlei instanties steeds meer misdrijven weten op te sporen.
Profielfoto van Hans Janssen / Willem-Jan Joachems
Geschreven door
Hans Janssen / Willem-Jan Joachems

Ook speelt mee dat er een tekort aan rechters is om deze zaken af te kunnen handelen. De ondermijningskamer richt zich op georganiseerde, criminele activiteiten die de maatschappij ontwrichten. De rechtbank Zeeland-West-Brabant wil hiermee twee vliegen in één klap slaan.

'Meer rechters en expertise'
De rechtbank wil met deze speciale afdeling meer rechters en meer expertise in huis halen of houden. “Het aantal strafrechters is afgelopen jaren al met eenvijfde toegenomen, maar dat is nog niet genoeg”, vertelt rechtbankpresident Marieke Koek.

“De voorbereidings- en zittingstijd die nodig zijn voor de behandeling van ondermijnende zaken stijgen namelijk harder dan onze rechtercapaciteit. De Ondermijningskamer is de volgende stap waarmee we deskundige behandeling van deze stroom grote zaken verder willen borgen”, aldus Koek. Vooral de provincie Brabant wordt al jaren geplaagd door een flinke toename van deze zaken, waarbij criminelen er ook niet voor terugdeinzen om te infiltreren in de politiek.

145 rechters in de regio
De rechtbank Zeeland-West-Brabant in Breda behandelt jaarlijks 125 duizend zaken. Er werken 650 mensen, onder wie 145 rechters. De rechtbank heeft vier vestigingen: Breda, Tilburg, Bergen op Zoom en Middelburg. In het tv-programma Brandpunt dinsdagavond vraagt de rechtbank aandacht voor de hoge werkdruk.

Al jaren is de werkdruk hoog onder rechters. Vorig jaar nog luidde de president van de rechtbank in Den Bosch de noodklok.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.