Krijgt Brabant een hittegolf? Het wordt spannend! - Omroep Brabant

Krijgt Brabant een hittegolf? Het wordt spannend!

26 mei 2017 om 10:17
nl
De hele week is het al warm voorjaarsweer met veel zon en hoge temperaturen. Vanaf vrijdag zal het nóg warmer worden met temperaturen rond de 30 graden. En misschien krijgen we in onze provincie zelfs de eerste hittegolf van het jaar.
Profielfoto van Mariëlle Wijffelaars
Geschreven door
Mariëlle Wijffelaars

Van een hittegolf is pas sprake als het minimaal vijf dagen warmer is dan 25 graden. Hierbij moet minimaal drie dagen de temperatuur boven de 30 graden liggen.
Donderdag, Hemelvaartsdag was het al 25 graden en vrijdag wordt het 28 graden. Zaterdag en zondag wordt het tropisch met 30 tot 32 graden. En dus is er nog een tropische dag nodig voor een hittegolf. En of het maandag nog een keer warmer dan 30 graden wordt, is de vraag. Maar, het kan zeker, meldt weeronline.

In 1998 ook hittegolf
Sinds 1901 is een hittegolf in de meimaand landelijk pas één keer voorgekomen, in 1922. In onze provincie is een hittegolf in mei minder lang geleden. In 1976 mocht de regio Volkel een hittegolf noteren. Ruim twintig jaar later, in mei 1998, was het raak in Eindhoven.

Overigens zegt een zonnige meimaand niks over het verloop van de zomer. In 1976 was de zomer droog en heel warm, in 1998 lagen de temperaturen een stuk lager.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone