200 biggen en 20 zeugen dood door uitslaande brand in varkensstal Milheeze

23 mei 2017 om 19:55 • Aangepast 21 november 2020 om 00:59
nl
In een varkensstal aan de Kaweide in Milheeze heeft dinsdag aan het begin van de avond een zeer grote brand gewoed. In de stal zaten zo'n duizend zeugen. Veel dieren zijn gered, maar de brandweer kon niet voorkomen dat tweehonderd biggen en twintig zeugen omkwamen. De brand was rond zeven uur onder controle. Volgens eigenaar Arie van Bommel had het allemaal veel erger kunnen aflopen.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

"Het is een geluk bij een ongeluk dat we thuis waren", legt hij uit. Nu kon hij snel de brandweer waarschuwen en hen op zijn bedrijf direct naar de brandhaard wijzen. Zo was de brand binnen vijftien minuten onder controle.

Wachten op privacy instellingen...

Door de grote inzet van de brandweer en een goede brandwerende scheiding heeft een groot aantal varkens de brand overleefd, zegt de brandweer. Een onbekend aantal biggen wordt nog nagekeken door de veearts.

Wachten op privacy instellingen...

De varkensstal bestond uit drie geschakelde stallen, waarvan de middelste in brand stond. Deze stal, waar de duizend varkens in zaten, was niet meer te redden.

Wachten op privacy instellingen...

Er werden extra blusvoertuigen opgeroepen om uitbreiding te voorkomen. Zeker tien brandweerwagens kwamen ter plaatse nadat Van Bommel de brandweer waarschuwde.

Hij dacht vuurwerk te horen nadat hij naar buiten ging toen hij werd gealarmeerd door de brandmelder. Het bleek het geluid van knappende golfplaten. Wat de brand heeft veroorzaakt, weet hij niet.

Asbest
In het dak van de schuur zat asbest. Dit is vrijgekomen en ligt op het terrein van de boer, laat de brandweer weten. Het is nu aan hem om dit op te ruimen.

Gebeurt dit snel dan is er verder geen gevaar.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.