NAC mag hardop dromen van terugkeer naar eredivisie: 1-0 zege op NEC

25 mei 2017 om 21:43 • Aangepast 21 november 2020 om 00:56
NAC heeft donderdagavond een flinke stap gezet richting de eredivisie. In een uitverkocht Rat Verlegh Stadion won de ploeg van trainer Stijn Vreven de eerste play-offwedstrijd tegen NEC met 1-0, door een doelpunt van Cyriel Dessers.

Vroeg in de wedstrijd was NEC nog dicht bij een voorsprong. Keeper Jorn Brondeel tikte een dwarrelbal tegen de lat en in de rebound kopte Dario Dumic de bal op de kruising. Na een halfuur was ook NEC-aanvoerder Gregor Breinburg dicht bij de openingstreffer. Zijn schot ging via NAC-verdediger Arno Verschueren net over het doel van Brondeel. Enkele minuten schoot Kevin Mayi in kansrijke positie net naast.

NAC stelde daar enkele mogelijkheden tegenover, maar grote kansen op een openingstreffer had de ploeg van trainer Stijn Vreven niet in de eerste 45 minuten.

Rood ingetrokken
Twee minuten voor rust was er een opmerkelijk moment op het veld te zien. Wojciech Golla kreeg rood van scheidsrechter Higler, NEC moest kort voor rust met tien man verder. Althans, zo leek het. Golla liep van het veld, maar mocht weer terugkomen. Scheidsrechter Higler ging naar de zijkant van het veld om te bekijken of zijn beslissing de juiste was geweest. Dat bleek niet het geval, dus draaide hij zijn beslissing terug en bleef NEC met elf man staan.

Wat was er gebeurd? Golla had NAC-aanvaller Dessers bij zijn shirt vastgepakt toen hij onder een lange bal van Brondeel door ging. Dessers ging gewillig naar de grond, maar uit de beelden bleek dat Dessers de eerste overtreding maakte, hij trok Golla aan zijn shirt.

Goal tegen verhouding in
NEC imponeerde ook in de tweede helft niet. De ploeg die vecht tegen degradatie was wel de meest gevaarlijke ploeg. Ondanks de steun van het thuispubliek was het voor NAC billenknijpen. NEC kreeg meerdere kansen, onder meer belandde een bal op de lat. Tegen alle verhoudingen in kwam NAC op voorsprong. Cyriel Dessers scoorde de 1-0.

NEC ging in de fout bij het uitverdedigen. Giovanni Korte pikte de bal op en zette Dessers vrij voor het NEC-doel. De Belg schoof de bal onder goalie Joris Delle door: 1-0. Voor Dessers was het zijn achtste doelpunt in zijn laatste zeven thuiswedstrijden voor NAC. In de slotfase wist NEC geen vuist meer te maken, waardoor NAC de finale van de play-offs naar wens is gestart. Zondag wacht de return, NAC heeft in Nijmegen aan een gelijkspel genoeg om te promoveren naar de eredivisie.