Weer verbinding over de Mark na 42 jaar: 'We hebben onze levensader terug' - Omroep Brabant
Video

Weer verbinding over de Mark na 42 jaar: 'We hebben onze levensader terug'

26 mei 2017 om 14:48 • Aangepast 21 november 2020 om 00:55
nl
Terug van weggeweest: de pontverbinding tussen Standdaarbuiten en Oudenbosch. Een pont- of brugverbinding tussen de twee dorpen in West-Brabant bestaat al sinds 1517. "Het is de levensader van ons dorp", zegt Adrie Kuijstermans. Hij nam het initiatief om de verbinding weer te herstellen.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

In de Tweede Wereldoorlog werd de brug onklaar gemaakt door de Duitsers om de bevrijders - de Amerikaanse Timberwolves - het zo moeilijk mogelijk te maken de Mark over te steken. Na dagen van hevige strijd en zware beschietingen met artillerie werden de Duitsers verslagen. "Die Timberwolves zijn de helden van de regio", zegt Adrie.

[tweet:https://twitter.com/FaanenFM/status/867975152100810753]
Pontje daarna weer brug
Tot de brug werd hersteld, is er gebruik gemaakt van een pontje. De ophaalbrug is na het herstel in gebruik geweest tot 1975, tot hij kapot werd gevaren. Vanaf dat moment is er 42 jaar geen verbinding geweest op deze plek. "Dat was een ellende. Moesten we elke keer omrijden op de fiets." Dit heeft er volgesn Adrie mede voor gezorgd dat de middenstand en de ouderen uit Standdaarbuiten zijn vertrokken. "Standdaarbuiten werd eigenlijk afgesloten van de buitenwereld."

Kapitein Klaas
Nu is de verbinding weer in ere hersteld door het pontje, met aan het roer kapitein Klaas. "Ik vaar heel graag. Het is een historisch pontje en best speciaal om zo onderdeel te worden van de geschiedenis van Standdaarbuiten en Oudenbosch", zegt de kersverse kapitein trots.

De vaartijden van het pontje zullen bekend gemaakt worden op de website van de Suikerentrepot.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.