Tientallen dode en zieke geitenbokjes in Oost-Brabantse mesterij: 'Ik wist niet wat ik zag'

3 juni 2017 om 16:42
nl
Tientallen dode geitenbokjes en zieke dieren met wonden. De beelden van een bokkenmesterij in Oost-Brabant zijn bepaald niet fijn om naar te kijken. Dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals, die de beelden maakte, is geschokt. Dierenorganisatie ZLTO noemt de situatie in de mesterij 'niet oké'.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

"Er is een enorm aanbod van geitenbokjes", weet een woordvoerster van Eyes on Animals. "Omdat melkgeiten in de lift zitten, houd je ook veel bokjes over. In Nederland gaat het om zo'n 75.000 bokjes per jaar. Die bokjes wil niemand hebben. Die zijn eigenlijk waardeloos. Wij eten ze niet en kunnen er eigenlijk niks mee. Die beestjes worden allemaal bij de moeder weggehaald, vetgemest en geslacht."

'Kwaliteit van verzorging naar beneden'
"Als een beest waardeloos is en je hebt een groot bedrijf, dan is het alleszins voorstelbaar dat die kwaliteit van verzorging naar beneden gaat", zegt de woordvoerder. Daarom besloot Eyes on Animals onderzoek te doen. "Dit was eigenlijk de eerste keer dat we dit deden en langsgingen bij een grote geitenveehouderij. Die staat ook als mesterij bij ons bekend."

Puur toeval
Volgens de woordvoerster was het puur toeval dat ze deze schrijnende situatie daar tegenkwamen. "We wisten hier helemaal niets van. Het is niet zo dat we zijn getipt of zo. We werkten gewoon ons programmaatje af, dat we op ons briefje hadden staan. We reden naar dit bedrijf, het woonhuis stond ernaast. Wij reden het erf op, naar de stal. Die was met gaas afgeschermd. Ik keek naar binnen en ik wist niet dat ik zag. Ik zag allemaal piepjonge geitjes liggen. Dode, halfdode, mekkerende bokjes, met wonden. Het was onvoorstelbaar."

"Ik heb meteen mijn collega erbij geroepen en gezegd: moet je nou eens kijken! Toen zijn we heel snel gaan filmen. We dachten: dit moeten we vastleggen, want dit kán gewoon niet. Ik denk dat zo'n dertig procent van de paar honderd geiten daar dood waren. En die lagen tussen de levenden."

'Kadaverbox tot nok toe vol'
De deur van de stal was volgens haar gewoon open. "Die heb ik niet geforceerd. Daar zat gewoon een clipje op. Die heb ik opengemaakt om even de kadaverbox te filmen. Die was 1,20 meter hoog en had een diameter van een meter en zat he-le-maal vol met dode geitenbokjes, tot de nok toe. In acht hokjes zaten bokjes van diverse leeftijden, maar op twee hokken na lagen er overal dode bokjes. Wij zijn er zo van geschrokken..."

De eigenaar van het bedrijf was volgens haar in geen velden of wegen te bekennen. "Wij dachten: we gaan maar niet aanbellen, want dan krijgen we vast een hoop gedoe. En toen hebben we eigenlijk meteen de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit gebeld. Die hebben we alles uitgelegd en de NVWA is diezelfde middag langsgegaan. Anderhalf uur later hoorden wij dat het een hele terechte melding was en dat ze actie aan het ondernemen waren. Daarover krijgen wij geen verdere mededelingen, maar dat is gebruikelijk in deze tak van sport. Al hebben we gehoord dat er een heleboel dieren geëuthanaseerd zijn bij dit bedrijf. Daar zijn ze meteen mee begonnen."

Verrotting
Ze vermoedt dat er 'aan de lopende band' dode beestjes zijn bij dit bedrijf. "Omdat het daar niet echt naar verrotting stinkt. Het was heet toen we langsgingen en normaal gesproken begint een dier een of twee dagen nadat het overleden is verschrikkelijk te ruiken. Zoiets vergeet je nooit meer en dit was daar nauwelijks het geval. Dat betekent dat er kennelijk aan de lopende band dieren doodgaan, afgevoerd worden en er nieuwe bijgezet worden die ook weer doodgaan. Het was niet een stal waar al twee weken niemand was geweest."

ZLTO: 'Dit is niet oké'
Landbouworganisatie ZLTO is geschrokken van de gemaakte opnames. "Dit juichen wij natuurlijk absoluut niet toe", zegt woordvoerder Johan Boonen. "Er zijn strenge regels voor dierenwelzijn en daar moet iedereen zich gaan houden." Wel bestrijdt Boonen het verhaal dat bokjes niets waard zijn voor veehouders. "Ze worden gehouden voor het vlees. Waardeloos zijn ze dus zeker niet", legt Boonen uit.

De ZLTO ziet het liefst dat de bokjes blijven op de boerderij waar ze ook geboren zijn. Dit is volgens Boonen het meest veilig met het oog op eventuele ziektes. "Sommige melkveehouders kiezen er echter voor de diertjes naar een mesterij te brengen. Dat kan ook prima, maar dan moet er wel goed voor de bokjes gezorgd worden."

En juist in de melkveehouderijen wordt altijd goed voor de dieren gezorgd, stelt Boonen. "Zo hoort het ook. Je moet goed zijn voor je dieren. Of het nu een melkgeit of een huiskat is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.