Toon Bueters (86) uit Grave vestigt werelduurrecord op de fiets

3 juni 2017 om 19:09 • Aangepast 21 november 2020 om 00:41
nl
86 jaar en 25 kilometer per uur fietsen. Het is niet voor veel ouderen weggelegd. Maar Toon Bueters uit Grave deed dit zaterdag op de wielerbaan in Geleen. De wielrenner uit Grave zette daarmee zijn naam achter het officieuze werelduurrecord voor 80-plussers. “Het was zwaarder dan ik dacht.”
Profielfoto van Mariëlle Wijffelaars
Geschreven door
Mariëlle Wijffelaars

Er bleek nog geen record voor 80-plussers te zijn. Bueters werd voor de uitdaging gevraagd door een mede-wielrenner en besloot ervoor te gaan. Toen de Gravenaar 42 jaar was, begon hij met fietsen nadat hij moest stoppen met hardlopen. Bueters werd lid van een verenigingen en deed zelfs mee aan wedstrijden.

Dik tevreden
Ondanks zijn 86 jaar, is Bueters nog steeds heel fanatiek. Vrijwel dagelijks zit hij op de fiets en rijdt hij zo’n 40 kilometer. Vooraf hoopte de fietser zo’n 25 kilometer te kunnen fietsen in een uur. Zijn wens kwam uit, Bueters haalde 25,231 kilometer.


Maar zwaar was het wel, zo meldde hij na afloop. “Het ging prima, maar het was wel lastig”, zei hij eerlijk. “Vooral de wind maakte het moeilijk. Maar ik ben echt wel dik tevreden hoor!” De prestatie van de 86-jarige werd gevierd met champagne.

Geen Nederlands record
Zover bekend heeft nooit iemand eerder van zijn leeftijd zo ver gefietst in een uur. Een officieel Nederlands of wereldrecord is het echter niet, omdat de officiële tijdmeting ontbrak. Wel wordt Toon Bueters bijgeschreven als baanrecordhouder van de wielerbaan in Geleen.

De prestatie van Bueters trok veel belangstellenden naar de wielerbaan in Geleen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.