Voor Jochem van den Hoek was 'levensgevaarlijke' TT van Isle of Man een jongensdroom

8 juni 2017 om 11:36
nl
Het circuit op Isle of Man bij Engeland waar woensdag de Werkendamse coureur Jochem van den Hoek verongelukte is 'levensgevaarlijk'. Dat zegt Arie Vos, motorcoureur en zesvoudig Nederlands kampioen uit Oss. "Ik vind het spelen met je leven als je daaraan meedoet. Het verbaast mij dat het nog steeds mag."
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Zestig kilometer lang is het stratencircuit op Isle of Man. Het is hobbelig en zit vol gevaarlijke bochten. "Er staan bomen langs de kant, het gaat tussen huizen door en in een circuit met die lengte kun je dat als coureur nooit allemaal onthouden," zegt Vos. In 1907 werd de eerste race gehouden op het Britse eiland Man. Sindsdien zijn er meer dan 250 mensen om het leven gekomen.

'Elke steen kennen'
Volgens Arie Vos is het alleen voor 'jongens die in de buurt wonen' en 'elke steen' in het circuit kennen mogelijk om er goed te presteren. 'Het heeft niets meer met racen te maken," stelt Arie Vos.

LEES MEER: Motorcoureur Jochem van den Hoek (28) verongelukt op Britse Isle of Man

Voor Jochem van den Hoek was meedoen aan de race op Isle of Man een jongensdroom die uitkwam. De Werkendammer begon in de 50cc-klasse maar maakte al snel de overstap naar de wegrace.  Dat vond hij 'mooier en uitdagender'. 

"Op een stratencircuit moet je niet alleen de bochten leren, maar ook de hobbels, sprongen en putdeksels. Ook is de kick veel groter als je weet dat een klein foutje gelijk grote(re) gevolgen kan hebben," zei hij in een interview met Foknieuws.

'Niemand had dit verwacht'
Motorcoureur Johan Fredriks omschrijft Jochem van den Hoek als een racer die zich 'extreem goed' voorbereidde. "Het is heel tragisch dat dit gebeurd is. Niemand had het verwacht. Jochem had ervaring, kende het circuit op Isle of Man en was zeker de laatste jaren een stabiele rijder die niet meer viel. Dat deze val hem nu fataal is geworden is voor iedereen een grote schok."

Volgens Fredriks was Jochem van den Hoek een  'bijzondere jongen'. "Hij was charismatisch, een publiekslieveling."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.