Steeds meer wijken met hoogopgeleiden en aparte wijken voor laagopgeleiden en minderheden

9 juni 2017 om 02:00
nl
Zijn alle Brabanders één pot nat? Nee, er ontstaat een tweedeling in de maatschappij doordat hoogopgeleiden zich steeds meer 'vrijwillig lijken op te sluiten' in wijken van hun voorkeur. Die wijken bevinden zich op gepaste afstand van laagopgeleiden, minderheden en kwetsbare groepen.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

In wetenschapskringen wordt al een tijdje gesteld dat hoogopgeleiden steeds meer afstand nemen van laagopgeleiden. Dat is nu ook een conclusie in het rapport 'Proef het Verschil' van het instituut BrabantKennis. Dat deed onderzoek naar de verschillen tussen Brabanders.

"Hoogopgeleiden lijken zich steeds meer 'vrijwillig op te sluiten' in wijken van hun voorkeur, op gepaste afstand van laagopgeleiden, minderheden en kwetsbare groepen die noodgedwongen in de oude en arme wijken samenklitten. Zo ontstaan parallelle werelden en scheiden groepen zich steeds meer af", zo staat in het rapport van BrabantKennis.

Tradities en rituelen
Een van de adviezen is buurtvoorzieningen en tradities, rituelen en evenementen in stand te houden. "We moeten ze koesteren en stimuleren. Zo kan de ontmoeting tussen verschillende groepen een positieve en verrijkende interactie worden", zo staat in het rapport te lezen.

BrabantKennis heeft een jaar lang gezocht naar de verschillen tussen Brabanders onderling. Die wijken nauwelijks af van de landelijke tendens. Ze worden alleen niet meer veroorzaakt door de verzuiling maar door de manier waarop mensen omgaan met globalisering, multiculturele samenleving en Europese eenwording.

Leer ze filosoferen
Hoogopgeleiden doen het in die veranderende wereld beter dan laagopgeleiden. Of zoals de onderzoekers schrijven: "Er is nog nooit een betere tijd geweest voor mensen met een speciaal talent of een goede opleiding. Maar tegelijk is er nooit een slechtere tijd geweest voor mensen met gewone 'skills' en minder goede opleidingen."

In het rapport wordt er voor gepleit mensen voor te bereiden op de steeds ingewikkelder wordende kennis- en netwerksamenleving. "Leer ze vaardigheden die ze in het dagelijks leven nodig hebben: netwerken, filosoferen, debatteren, maken en techniek doorgronden", is het advies van BrabantKennis.

Stad en platteland
In Brabant worden verschillen nogal eens toegespitst op stad en platteland, terwijl de meeste Brabanders in middelgrote steden wonen. "Etten-Leur: dat is Brabant!" Schrijven de mensen van BrabantKennis.

De overheid heeft volgens de onderzoekers veel aandacht voor de onderkant van de samenleving, terwijl de frustratie in het midden zit. "Middeninkomens profiteren het minst van publieke voorzieningen. En dat terwijl de participatiesamenleving juist van de middengroepen het meest vraagt: zorg voor partners en ouders, scholen en verenigingen die meer een beroep op ze doen. Banen in het middengedeelte staan onder druk", aldus het rapport.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.