'Satudarah-café' hoeft (nog) niet dicht van rechter, besluit gemeente Tilburg geschorst

9 juni 2017 om 13:29 • Aangepast 21 november 2020 om 00:33
nl
Partycentrum Drinks & Dance aan de Zevenheuvelenweg in Tilburg hoeft vrijdagmiddag niet voor zes weken dicht, zoals burgemeester Peter Noordanus wilde. Hij wilde de tent sluiten omdat er afgelopen maart twee messen en harddrugs werden gevonden tijdens een politie-inval in het pand. Volgens de gemeente zou de zaak een 'Satudarah-honk' zijn.
Profielfoto van Peter de Bekker en Marrie Meeuwsen
Geschreven door
Peter de Bekker en Marrie Meeuwsen

De exploitante probeerde sluiting te voorkomen door een rechtszaak aan te spannen tegen het voornemen van burgemeester Peter Noordanus. De rechter hoorde vrijdagochtend beide partijen en besloot vervolgens het besluit van de gemeente te schorsen. Waarom de rechter zo oordeelde, wordt later bekend.

Burgemeester Noordanus heeft laten weten het besluit te betreuren. Zodra er meer informatie over de uitspraak bekend is, komt hij met een uitgebreidere verklaring.

'Voor iedereen toegankelijk'
De exploitante van Drinks & Dance benadrukte tijdens het kort geding dat haar zaak 'geen clubhuis van Satudarah' is. "Leden van de motorclub komen er wel regelmatig. Maar mijn partycentrum is voor iedereen toegankelijk, ook op de vaste avond in de week dat de leden van Satudarah er zijn."

Volgens de exploitante controleert ze sinds de  inval in maart - waarbij een stiletto , een zogenoemd creditcardmes en twintig zakjes met resten cocaïne werden aangetroffen - haar bezoekers 'streng'. Ook hangt er een waarschuwingsbord aan de gevel waarop drugs en wapens verboden worden. 

Cocaïne-zakjes in de prullenbak
De advocaat van de vrouw benadrukte ook dat er sinds inval op 24 maart geen incidenten meer zijn geweest in de zaak en dat de vondst van de twintig zakjes cocaïne er niet op wijst dat er grootschalig drugs wordt gebruikt in Drinks&Dance. De zakjes lagen op de grond en in prullenbakken.

De advocaat vroeg zich af waarom de tent dan nu zes weken dicht zou moeten. Hij noemde de sluiting 'achterhaald'. Volgens de gemeente had de vertraging te maken met het feit dat de gemeente moest wachten op onder meer het politieonderzoek.

Wachten op privacy instellingen...

'Satudarah pesten'
Verder vond de gemeente dat er de afgelopen tijd geen toereikende maatregelen waren getroffen. "Een extra rondje door de zaak lopen is niet genoeg." De advocaat van de exploitante wilde van de gemeente weten welke maatregelen er dan nodig zijn. "Willen ze een portier die iedereen fouilleert, dan komt die er."

Hij vermoedt dat de burgemeester 'andere motieven heeft om de tent te sluiten'. Hij verwees naar de opmerking van Noordanus om Satudarah uit de stad te weren. Volgens de advocaat van de gemeente gaat het hier niet om 'Satudarah pesten'. "Het horecaprotocol wordt gewoon consequent uitgevoerd."

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.