Grote politiemacht rond concert Guus Meeuwis, geradicaliseerde Amsterdammer opgepakt

10 juni 2017 om 04:04
Politie bij het stadion. (foto: Nick den Boer/GinoPress)
Politie bij het stadion. (foto: Nick den Boer/GinoPress)
Een 29-jarige Amsterdammer is vrijdagavond opgepakt bij het Philips Stadion in Eindhoven. De man stond bij de politie bekend als geradicaliseerd. De Amsterdammer was aan het filmen bij het stadion en kon hiervoor geen duidelijke verklaring geven. Daarna schaalde de politie op met een grote politiemacht met meerdere agenten van binnen en buiten de provincie.
Profielfoto van Sid van der Linden
Geschreven door
Sid van der Linden

Of de man ook daadwerkelijk 'iets' bij zich had om een aanslag mee te plegen kan de politie niet zeggen. "Hij had geen kaartje en kon niet goed zeggen wat hij daar deed", zegt de woordvoerder van de politie. "We doen onderzoek." 

Ondanks dat de man al vroeg op de avond werd opgepakt, schaalde de politie de politiemacht toch nog flink op. "Het was toch een verdachte situatie en er was een serieuze dreiging." Of het hele gebeuren ook gevolgen heeft voor de andere concerten is nog onbekend. Ook daar doet de politie onderzoek naar.

Politiemacht
In Eindhoven was vrijdagavond een grote politiemacht op de been vanwege een 'verdachte situatie' rond het concert van Guus Meeuwis. Volgens de politie was die situatie 'onder controle', maar waren er nog wel veel agenten in de stad.  

Verschillende eenheden van de politie verzamelden zich in het centrum van Eindhoven. Een politiehelikopter cirkelde lange tijd boven de stad. Ook bij het Philips Stadion was veel politie, daar was het tweede Groots met een zachte G concert van Guus Meeuwis.

[Tweet:https://twitter.com/khouterman/status/873295420453249024]

Bij het stadion werd eerder op de avond de 29-jarige Amsterdammer aangehouden. De politie meldde rond tien over twaalf dat de situatie weer 'onder controle' was. Na middernacht kwam de politie met de verklaring over de man.

[Tweet:https://twitter.com/JJorritsma040/status/873303084516220929]

Wilde geruchten
De hulpdiensten maakten rond kwart voor tien 's avonds melding van een alarm met de woorden 'Guus Meeuwis' op het openbare communicatienetwerk P2000. Daarbij werden woorden gebruikt als 'contraterrorisme' en 'radicalisering'.

De politie kon pas om halftwaalf meer informatie geven over de inzet. Het uitblijven van informatie zorgde voor wilde geruchten op social media. Een Facebookbericht van een lokale website werd binnen korte tijd tweeduizend keer gedeeld. Van paniek in of rondom het stadion was geen sprake.

Onze verslaggeefster ter plaatse meldde dat de sfeer bij het Philips Stadion rustig was. Het viel concertbezoekers op dat Guus Meeuwis iets langer doorging en dat hij tegen het einde van het concert nummers herhaalde.

[Tweet:https://twitter.com/khouterman/status/873296054774624256]

Extra beveiliging
Naar aanleiding van de aanslag bij het concert van Ariane Grande in Manchester, was de beveiliging rondom de concertreeks van Guus Meeuwis flink opgeschaald.

"Met de recente gebeurtenissen zijn we samen met de hulpdiensten, brandweer en gemeente Eindhoven treden we wel extra kordaat op", zei de zanger eerder deze week. Op het plein voor het stadion zijn eerder deze week zandzakken geplaatst.

Wachten op privacy instellingen...