Voordat de rechter zijn vonnissen had uitgesproken, kon het OM ze al lezen

10 juni 2017 om 10:28
nl
Medewerkers van het Openbaar Ministerie hebben toegang gehad tot de computersystemen van rechters. Het datalek kwam vorige maand aan het licht bij de rechtbank Oost-Brabant. Zo konden de medewerkers vonnissen in een grote drugszaak lezen voordat deze waren uitgesproken. Dat meldt NRC zaterdag.
Profielfoto van Mariëlle Wijffelaars
Geschreven door
Mariëlle Wijffelaars

De rechtbank Oost-Brabant heeft vestigingen in Den Bosch en Eindhoven. De medewerkers van het OM hadden te veel autorisatie gekregen in het computersysteem van de rechtspraak. Daardoor konden ze in het afgeschermde deel – bestemd voor rechters – komen en deze stukken lezen. Het lek speelde onder meer in een groot drugsonderzoek.

'Geen invloed op oordeel'
De rechtbank zou erg geschrokken zijn van het lek. De advocaten in het drugsonderzoek zeggen dat het OM een kennisvoorsprong heeft. Maar volgens de rechtbank heeft het OM geen invloed uit kunnen oefenen op het oordeel van de rechters. De Autoriteit Persoonsgegevens en de Raad voor de Rechtspraak zijn geïnformeerd.

Twaalf leden van de drugsbende zijn in mei veroordeeld tot celstraffen. Twee verdachten werden vrijgesproken. De politie deed twee jaar onderzoek naar drugsactiviteiten die vanuit een antiekzaak in Eindhoven werden gefaciliteerd. De harddrugs werd naar Engeland gesmokkeld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.