Bisdom berispt priester die jarenlang grote geldbedragen aannam van hoogbejaarde vrouw

13 juni 2017 om 16:15
nl
Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch heeft een 37-jarige priester verboden nog langer grote geldbedragen als schenking aan te nemen van een hoogbejaarde, diepgelovige vrouw.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door

Als hij toch giften blijft aannemen van de wilsbekwame 89-jarige, dan volgt schorsing, zo luidt de officiële waarschuwing die eerder dit jaar is uitgegaan.

100.000 euro
De vrouw schreef van 2011 tot en met 2015 in totaal meer dan 100.000 euro over naar de bankrekening van de priester, aldus de Volkskrant. Daarnaast nam de vrouw, een weduwe zonder kinderen, in deze periode zeker 50.000 euro contant op. Het vermoeden bestaat dat ook dit bedrag grotendeels naar de priester is gegaan.

Een neef kwam de schenkingen op het spoor toen hij vorig jaar enige maanden als gevolmachtigde inzage had in de financiële huishouding van zijn tante. Hij diende in december een klacht in bij het bisdom Den Bosch.

'De twee zijn vrienden'
Wat de priester met het geld heeft gedaan, is niet bekend. "Het is een privézaak. Hij heeft het geld gekregen vanwege een vriendschappelijke band met die mevrouw, niet omdat hij priester is", aldus een woordvoerder van het bisdom. "Het is ook niet zo dat zij iedere zondag bij hem in de kerk zit."

De reden dat het bisdom het toch een halt toe heeft geroepen, is omdat het schadelijk kan zijn voor het imago van de kerk. "Deze hoge bedragen passen niet bij de priesterlijke spiritualiteit."

Toezegging
Volgens het bisdom heeft de priester, die in 2008 werd gewijd in Den Bosch, toegezegd zich aan het verbod te houden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.