Video

Bomen die weg moeten krijgen een herkansing: 'Veel meer dan wat hout en bladeren'

13 juni 2017 om 13:20
nl
Te koop aangeboden: twaalf eikenbomen van ongeveer vijftig jaar oud. Het klinkt misschien een beetje raar, maar binnenkort kan het echt. Op de website Bomenmakelaar.nl kun je terecht voor bomen op leeftijd om bijvoorbeeld je nieuwbouwwijk wat meer karakter te geven. De bomen staan ergens anders in de weg en krijgen op deze manier een tweede kans.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Een soort Funda maar dan voor bomen. Het idee is afkomstig van bomenexpert Arjen Zoontjens uit Bosschenhoofd. Zoontjens maakte maar al te vaak mee dat monumentale bomen moesten wijken voor de aanleg van nieuwe wegen of uitbreiding van de riolering. Dat moet en kan anders, dacht hij. Zo kwam hij op het idee om vraag een aanbod met elkaar af te stemmen via de website.

"Als een boom onnodig gekapt wordt, is dat een gemiste kans. Een boom is veel meer dan wat hout en bladeren. Er nestelen vogels in en ze zorgen voor een aangename gezonde omgeving voor mensen. Bomen zijn veel belangrijker dan we vaak denken", legt Zoontjens uit. Hij wil daarom dat er zoveel mogelijk gezonde bomen die ergens in de weg staan, verplant gaan worden.

Zoontjens richt zich met Bomenmakelaar.nl vooral op gemeentes en provincies. Volgens hem zouden er veel bomen kunnen worden gered wanneer bestuurders beter nadenken over wat er met de bomen gaat gebeuren wanneer ze moeten wijken voor een project. "Als die bomen meteen worden aangeboden, kunnen geïnteresseerden op tijd hun keuze maken", legt Arjan Zoontjens uit. 

Kopers van het roerend goed, vaak collega-gemeentes, betalen alleen de verhuiskosten. De bomen zijn gratis. Volgens Zoontjens is de overlevingskans na de verhuizing van de boom honderd procent. Op 1 september gaat Bomenmakelaar.nl officieel van start.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.