Moeder doet noodkreet: 'Instellingen durven suïcidale Emma niet te helpen'

13 juni 2017 om 23:32 • Aangepast 21 november 2020 om 00:27
nl
Een wanhoopskreet van moeder Claudia van Dooren uit Rijen wordt massaal gedeeld op Facebook. Ze schrijft dat haar dochter niet meer wil leven en dagelijks een psychische hel moet doorstaan. "We willen dat er iets gebeurt, dat kinderen zoals Emma de zorg krijgen die nodig is", vertelt de moeder bij RTL Late Night.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Het is uiterste noodkreet van Claudia. Al ruim drie jaar wacht haar dochter op een geschikte behandelplek.

Op de foto die ze heeft geplaatst is een vrolijk meisje te zien. Intelligent en vol levenslust. “Dit is de Emma die ze diep van binnen is”, vertelt de zichtbaar geëmotioneerde moeder.


Sinds een paar jaar kampt Emma met psychische problemen. Het meisje ziet het leven niet meer zitten en wil dood. Een psycholoog biedt desondanks hulp, net als een psychiater. Maar het gaat steeds slechter waardoor Emma op de crisisopvang terecht komt. Na een deeltijd behandeling lijkt het beter met haar te gaan maar uiteindelijk krijgt ze toch een terugval.

Borderline, adhd en autisme
Sindsdien is er voor haar nog altijd geen gepaste behandelplek gevonden, ze verblijft in de crisisopvang waar geen sprake is van behandeling. Ondertussen wordt wel duidelijk wat er precies aan de hand is met Emma. “Ze is gediagnosticeerd met Borderline en er is sprake van adhd-problematiek. Vrij recent is duidelijk geworden dat er ook sprake is van autisme. Ze heeft het altijd druk in haar hoofd en kan indrukken moeilijk filteren”, vertelt haar moeder.

Juist de complexiteit van deze verschillende problemen maakt het lastig. “De reguliere instellingen durven het veelal niet aan vanwege de bijkomstige zelfmoordproblematiek.” Er zijn volgens haar te weinig plekken voor meisjes zoals Emma. Sinds haar Facebookpost staat de telefoon roodgloeiend, er reageren veel mensen die het probleem herkennen.

Acht behandelplekken
De moeder spreekt in haar post over een behandelkliniek voor jeugdigen waar maar acht behandelplekken zijn.

De kliniek geeft in het tv-programma aan dat ze het verhaal van moeder Claudia herkent. In een verklaring laat de kliniek weten dat ze geld ontvangt voor de bedden die bezet zijn. Lege bedden komen niet voor, ze zitten altijd vol en er is daardoor geen ruimte voor crisisopvang.

Zelfmoordpogingen
De ouders kunnen goed met hun dochter praten maar ze merken dat naarmate de tijd vordert, de situatie steeds wanhopiger wordt. "Zelfmoordpogingen komen steeds vaker voor, gelukkig laat ze ons dat weten, zodat we kunnen ingrijpen. Ik hoop te bereiken dat de landelijke politiek ziet dat dit zo niet kan."

Inmiddels is haar post meer dan 27.000 keer gedeeld. Ook reacties stromen binnen onder het bericht. Meer dan vijfduizend mensen hebben al een reactie achtergelaten.

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.