Oud-wielerbaas Hein Verbruggen (75) na langdurig ziekbed overleden

14 juni 2017 om 11:25
nl
Hein Verbruggen is dinsdagnacht na een langdurig ziekbed overleden. De voormalige voorzitter van de Union Cycliste Internationale (UCI) is 75 jaar oud geworden. De Helmonder leed al jaren aan leukemie.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Verbruggen was vanaf 1991 tot 2005 voorzitter van de UCI, de internationale organisatie voor de wielersport. Ook was hij vanaf 1996 bestuurder van het Internationaal Olympisch Comité. 

"Het was een indrukwekkende bestuurder met enorme kennis van zaken. Hij heeft jarenlang, decennialang, veel voor de sport betekend", zegt Marcel Wintels voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU) over hem.

Dopingschandalen
Toch was er ook veel kritiek. Verbruggen werd herhaaldelijk beschuldigd van betrokkenheid bij dopingschandalen. Zo zou hij op de hoogte zijn geweest van het grootschalige dopegebruik van Lance Armstrong en andere renners. Het leidde tot een onderzoek, waarin de beschuldigingen niet hard gemaakt konden worden.

ZIE OOK: 11.000 euro voor Hein Verbruggen na 'laster' over dopingfraude

'Lastige periode'
“Hij was bestuursvoorzitter in misschien wel de lastigste periode van het wielrennen. EPO kwam op en ik denk dat hij er enorm mee geworsteld heeft hoe hij daar op een goede manier mee om kon gaan”, aldus Wintels.

“Dit deed hij enerzijds bestrijdend, maar anderzijds was hij ook zoekende naar wegen om schade voor sport en gezondheid te voorkomen. Er was zeker veel kritiek, maar ik denk ook dat veel mensen waardering hebben voor wat hij voor de sport betekend heeft.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.