Crime Room: cijfers moeten de georganiseerde misdaad onderuithalen

14 juni 2017 om 16:58
nl
Brabants jongste Universiteit, de Jheronimus Academy of Data Science in Den Bosch, gaat data inzetten in de strijd tegen georganiseerde misdaad. Dat gaat gebeuren in een zogeheten ‘Crime Room’. Daarin werken onder meer de universiteit, de politie en het Openbaar Ministerie samen.
Profielfoto van Marrie Meeuwsen
Geschreven door
Marrie Meeuwsen

De universiteit gaat cijfers gebruiken om georganiseerde misdaad op te sporen en aan te pakken. In Brabant is een enorme toename zichtbaar in de hennepteelt en de productie en handel in synthetische drugs. De 'Crime Room' gaat kijken of er cijfers zijn die erop wijzen dat er ergens iets niet in de haak is. Zo hopen de autoriteiten meer grip te krijgen op de onderwereld.

De Crime Room wordt gevestigd op de Mariënburg campus in Den Bosch. De opleiding wil graag dat de Crime Room uitgroeit tot een nationaal centrum van deskundigheid op dit gebied.

De initiatiefnemers kunnen nog niet zeggen welke cijfers concreet gebruikt kunnen worden tegen de georganiseerde misdaad. "Want dan snijden we onszelf in de vingers", aldus een woordvoerder van de universiteit. In een aantal gevallen gaat het in ieder geval om anoniem gemaakte persoongegevens die worden geanalyseerd. Uit de zogenoemde datasets moeten uiteindelijk herkenbare patronen komen, zodat je bijvoorbeeld kunt voorspellen wanneer er grote kans is dat ergens wordt ingebroken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.