Verwarde man steelt toegangspas legerbasis Oirschot en gaat joyriden met legertruck - Omroep Brabant

Verwarde man steelt toegangspas legerbasis Oirschot en gaat joyriden met legertruck

14 juni 2017 om 22:44 • Aangepast 21 november 2020 om 00:24
nl
Een ‘verwarde witte man’ van 21 jaar uit Veldhoven heeft maandag een vrachtwagen van de militaire basis Oirschot gestolen en is daarmee gaan joyriden in Eindhoven. Dat zegt minister Hennis van Defensie. De man is later op de legerbasis aangehouden.
Profielfoto van Pepijn Nagtzaam
Geschreven door
Pepijn Nagtzaam

Dat heeft minister Janine Hennis van Defensie woensdag aan de Tweede Kamer verteld tijdens een debat over een incident op vliegbasis Volkel. Daar werd in mei een veroordeelde Syriëganger aangehouden.

Wachten op privacy instellingen...


De joyrider had eerder op de dag een rugzak van een op de hei oefenende militair gestolen. Daarin zat een toegangspas, waarmee hij de kazerne in Oirschot op wist te komen. Er zat ook een universele sleutel van een Scania-truck in.

Poort geramd
Op de basis heeft hij een truck gestolen. De man wist het kazerneterrein af te komen door een poort kapot te rijden. Hierna heeft hij een paar uur in de omgeving van Eindhoven rondgereden.

Tijdens zijn rit heeft hij andere wagens beschadigd. Ook is duidelijk dat er schade is aangericht aan een park in Eindhoven. De man zit nog vast. Hij wordt vrijdag voorgeleid.

'Potentieel enorme gevolgen'
Volgens Hennis ging de groep militairen op in hun oefening ‘met potentieel enorme gevolgen’. De bataljonscommandant heeft ‘zeer terecht’ een tuchtrechtelijk onderzoek gelast. Als verwijtbaarheid wordt vastgesteld zal er ook een sanctie worden opgelegd, zei Hennis.

Hennis kon niet zeggen of er iets in de gestolen legertruck zat. De Veldhovenaar kon naar haar informatie niet bij munitie of wapens op de basis komen. De Tweede Kamer dringt aan op strengere beveiliging rond kazernes.

Vorig jaar wist ook al een journalist van SBS gehuld in camouflagekleding ongehinderd de legerbasis in Oirschot binnen te komen. Naar aanleiding van het incident op Vliegbasis Volkel heeft de bewindsvrouw besloten de hele veiligheidsprocedure tegen het licht te houden. ,,En daar waar nodig gaan we het aanscherpen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.