Video

Brabant heeft straks 60.000 dementerenden, hoe gaan we dat doen?

17 juni 2017 om 22:49 • Aangepast 21 november 2020 om 00:20
nl
Dementie wordt volksziekte nummer 1, vooral in Brabant. We kunnen er maar beter goed op voorbereid zijn. In 2030 heeft 1 op de 43 Brabanders dementie. Dat zijn er zo'n zestigduizend. De provincie stuurt een campagnebus de provincie rond om de Brabander hierop voor te bereiden.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Gedeputeerde Swinkels gaf zaterdagmorgen in Tilburg het startsein voor de campagne. Brabant moet dementievriendelijk worden. Dat begint met een busje dat markten en winkelcenta langsgaat om ons te laten zien wat dementie eigenlijk is.
 

Wachten op privacy instellingen...

Brabanders kunnen ook een online training volgen zodat ze kunnen leren hoe je om moet gaan met dementie. Bedoeling is dat mensen met dementie zo lang mogelijk deel blijven uit maken van de samenleving.

Wachten op privacy instellingen...


Op de Facebookpagina Samendementievriendelijk hebben een aantal bekende Brabanders een herinnering aan dementie gedeeld. Dat deden bijvoorbeeld Christel de Laat, Rob van Gijzel en Karin Bruers.

'Voorlichting belangrijk'
Uiteraard krijgen ook veel onbekende Brabanders in hun omgeving te maken met dementie. Eén van hen is Frans van Erven. Zijn moeder Wil woont al drie jaar in Huis Convivio. Daar is ze elke keer weer verbaasd als ze weer opnieuw ontdekt dat er vogeltjes in de tuin van de zorginstelling wonen. "Het zijn wel lieve beestjes."

Zoon Frans vertelt: "Je kunt heel goed met haar praten. Maar over een paar seconden kun je hetzelfde gesprek opnieuw voeren. Dan reageert ze weer net zo enthousiast."

Bij Wil werd dementie al in een vroeg stadion ontdekt. Zo konden Frans en zijn zussen een klein beetje aan het idee wennen. Voorlichting over dementie vindt Frans wel erg belangrijk. "We hebben de broers en zussen van mijn moeder op de hoogte gesteld. Maar zij wilden er eigenlijk niet aan dat er iets met haar aan de hand was.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.