Video

José Gonçalves wint koninginnenrit en pakt gele trui in Ster ZLM Toer

17 juni 2017 om 19:12 • Aangepast 21 november 2020 om 00:20
nl
José Gonçalves heeft zaterdag de koninginnenrit van de Ster ZLM Toer op zijn naam geschreven. De Portugees versloeg Laurens de Plus op de stuwdam van La Gileppe.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

Kort na de start in Verviers brak het peloton al in stukken. Er ontstond een kopgroep van maar liefst 42 renners, onder wie de Brabanders Moreno Hofland (Lotto Soudal) en Timo Roosen (LottoNL-Jumbo). Uit die grote groep bleven zeven renners over, die het peloton op een paar minuten achterstand reden.


Aan de voet van La Redoute, een lastige klim, bedroeg de voorsprong vier minuten. Brian van Goethem was het eerste slachtoffer van de klim, hij viel terug uit de kopgroep. De voorste groep kreeg met onder meer klassementsleider Roglic en Laurens ten Dam een nieuw gezicht.

Ontsnapping
José Gonçalves demarreerde op dertig kilometer van de finish uit de kopgroep. Hij kreeg gezelschap van de Belg Laurens de Plus. Onder aanvoering van Timo Roosen uit Goirle zette het peloton de aanval in op de ontsnapte renners.

Het tweetal werd niet achterhaald. Op de stuwdam van La Gileppe kwam Gonçalves als eerste over de streep. De ritwinnaar is ook de nieuwe klassementsleider. Hij neemt de gele trui over van Roglic, die als derde eindigde. 

Dubbel gelukkig
De Portugees van Katusha-Alpecin is dubbel gelukkig met zijn zege én gele trui. "Het was een zware etappe, maar ik voelde me goed. Ik probeerde te ontsnappen, ook om de gele trui te winnen. Ik ben heel blij dat dat gelukt is."

Zondag is de afsluitende vijfde etappe over bijna 181 kilometer, met start en finish in Oss.

Het liveblog over de vierde etappe is hieronder terug te lezen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.