Met dit hete weer drinken we zoveel dat het kraanwater er zelfs bruin van kan worden

20 juni 2017 om 15:15
nl
Het wordt dinsdag opnieuw tropisch warm in Brabant. Op veel plekken stijgt kwik tot 31 graden. Brabant Water waarschuwt door de hitte en hogere waterconsumptie voor 'bruin kraanwater', maar vrees niet: je kunt 't gewoon drinken.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

Maandag was het overal in de provincie ruim 30 graden. Eindhoven werd het warmste met 32,4 graden. “Daar komen we dinsdag dichtbij in de buurt. Het wordt weer puffen”, aldus Reinout van den Born van MeteoGroup.

Waar het maandag windstil was, staat dinsdag een matige wind. Daardoor voelt het een stukje aangenamer aan. De zon heeft vrij spel, wat de mensen in Breda bijvoorbeeld al tot een douche onder de Vrede Fontein heeft gedreven.

Bruin water?
Al die hitte zorgt er volgens Brabant Water voor dat we tot vijftig procent meer kraanwater drinken dan op normale, koele dagen in juni. Vooral in de avonduren verwacht BrabantWater extra pieken in de waterafzet.

"Tijdens die pieken kan sprake zijn van bruin water", schrijft het bedrijf. "De bruine kleur wordt veroorzaakt door roestdeeltjes, die bij veel waterverbruik kunnen vrijkomen van de waterleidingen. Het water is niet schadelijk voor de gezondheid."

Woensdag het heetst
Dinsdagnacht koelt het af tot minimaal 13 graden. Woensdag wordt naar verwachting de warmste dag van de week. De temperatuur loopt dan op tot 33 graden.

ZIE OOK: 18 tips tegen die ellendige plaknachten: van natte sokken tot 'denk je koel'

Donderdag belooft een warme en benauwde dag te worden. “Dat wordt een echte Nederlandse zomerdag”, denkt Van den Born. Vanaf vrijdag doet de temperatuur een stapje terug. Het blijft waarschijnlijk wel droog. 

Smog
Dinsdag en woensdag is kans op lichte tot matige smog. Voorkomende klachten zijn irritatie van ogen, neus en keel, toename van luchtwegklachten zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het hitteplan geactiveerd. Er wordt gevraagd extra aandacht te besteden aan ouderen en kwetsbare mensen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.