Boze veehouders leveren symbolisch sleutels van stallen in

20 juni 2017 om 19:12 • Aangepast 21 november 2020 om 00:15
nl
Veehouders uit Laarbeek hebben dinsdagmiddag symbolisch de sleutels van hun stallen aan burgemeester Frank van der Meijden gegeven. Ze zijn het er niet mee eens dat verscherpte milieu-eisen voor hun stallen zes jaar eerder dan afgesproken worden ingevoerd. Ze zijn bang daardoor op slot te moeten.
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans
Wachten op privacy instellingen...

Boeren moeten hun stallen in 2022 zo hebben ingericht dat de uitstoot van stikstof aan de regels voldoet. Dat voorstel kwam op 14 juni van Gedeputeerde Staten.

Wachten op privacy instellingen...

Op slot
Aanvankelijk was 2028 de deadline, later werd dat 2020. Het jaartal 2022 is een compromis. Boeren zijn bang dat ze hun bedrijven niet op tijd milieuvriendelijk krijgen en dus op slot moeten.

Wachten op privacy instellingen...

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (PVO) gaf vorige week aan naar de rechter te stappen als de plannen doorgaan.  “Honderden familiebedrijven, die de afgelopen jaren in totaal al honderden miljoenen euro’s hebben moeten investeren in milieumaatregelen, zullen door deze nieuwe, extra regels verdwijnen”, aldus de POV in een persbericht.

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...


Gedeputeerde Staten
Gedeputeerde Staten zijn helder in hun keuze. Minder uitstoot door boerenbedrijven is niet alleen goed voor mens, dier en natuur maar ook voor de ontwikkeling van andere bedrijfstakken in Brabant en dus voor elke Brabander. Er mag maar een bepaalde hoeveel uitstoot zijn.

Provinciale Staten beslissen op 7 juli over de nu al veelbesproken maatregel.

Burgemeester is neutraal
Burgemeester Frank van der Meijden heeft sympathie voor de actie. "Ik roep de boeren op om in gesprek te blijven met de betrokken partijen in het provinciehuis en te investeren in innovaties. Natuurlijk neemt de veeteelt een belangrijke rol in, in de Laarbeekse gemeenschap. Maar mijn rol is neutraal en beperkt zich in deze in het tot elkaar brengen van partijen."

Van der Meijden neemt afstand van andere berichten. Het Brabants Burgerplatform Minder Beesten beticht de burgemeester van Laarbeek dat hij de belangen van boeren verkiest boven gezondheid en natuur. De burgemeester heeft het platform uitgenodigd voor een gesprek. Een reactie heeft hij hierop nog niet gehad.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.