Muitende leerlingen krijgen hun zin, toch tropenrooster op donderdag

21 juni 2017 om 16:26
nl
Honderden leerlingen van het Sondervick College staakten woensdagmiddag voor een tropenrooster. "Het is echt niet om uit te houden in de lokalen", zegt een van de stakende leerlingen. "We kunnen ons niet concentreren, het is echt veel te warm." De leerlingen startten eerder die dag een petitie om dat tropenrooster af dwingen. Dinsdag werd in een van de lokalen een temperatuur van ruim 31 graden gemeten.
Profielfoto van Petra van Middendorp
Geschreven door
Petra van Middendorp

De leerlingen krijgen gedeeltelijk hun zin. Woensdagmiddag wordt het laatste uur geschrapt en donderdag is er een tropenrooster. De school zegt dat dit niet komt door de commotie en de staking vanuit de leerlingen maar door het aangekondigde warme weer in combinatie met de luchtvochtigheid.

Dat tropenrooster zou dé oplossing zijn, volgens de leerlingen. Op dezelfde tijd starten, lessen vijf minuten korter, geen lunchpauze en dus eerder klaar met school. Op het warmste moment van de dag zijn de leerlingen dan vrij en hoeven ze niet in het warme gebouw te zitten. Op andere middelbare scholen in Eindhoven is al zo’n rooster, op het Sondervick College nog niet.

Er werd een petitie gestart en binnen korte tijd waren er al bijna negenhonderd handtekeningen verzameld. Op Facebook werd voor woensdagmiddag een staking aangekondigd. Maar de leerlingen werden na de pauze weer naar binnen gestuurd.

Geen les
Waarnemend rector Huub van de Ven zei in een eerste reactie dat een aangepast rooster nog niet nodig was. “We hebben een klimaatzuiveringssysteem en controleren regelmatig de temperaturen in de lokalen. Als het ergens echt te heet is, dan wordt er in dat lokaal geen les meer gegeven, maar zoeken we een ruimte waar het koeler is. Dinsdag was er één lokaal waar het 31 graden was. Dat lokaal hebben we gesloten.”

Donderdag wordt het nog iets warmer. “Daarom is er donderdag wel een tropenrooster." Volgens de conrector is niet de commotie onder de leerlingen die de school dit heeft doen besluiten, maar de hoge temperaturen. "Een temperatuur van rond de 34 graden in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, kan voor gezondheidsproblemen zorgen." Voor vrijdag is het normale rooster van kracht.

Ventilator
“Uiteraard hebben we contact met de leerlingen. Vanmiddag praten we met de leerlingenraad en zullen we het erover hebben. We doen echt geen dingen die niet verantwoord zijn." Zo hebben de herkansers de meest koele lokalen. “Dat moet ook wel. We geven ze genoeg water en zij krijgen ook een ventilator. We kunnen de examentijd niet voor ze veranderen, want die is landelijk bepaald.

Straf
De school heeft aan de leerlingen en hun ouders laten weten dat alle leerlingen die gestaakt hebben voor straf twee lesuren moeten inhalen. Wie onder deze groep valt, is nog niet duidelijk.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.