Video

Zeer hoog risico op natuurbranden, code rood in heel Brabant

21 juni 2017 om 09:55
nl
Het risico op natuurbranden is in heel Brabant ‘zeer hoog’. De Veiligheidsregio's Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost en Midden- en West-Brabant hebben woensdag code rood afgegeven.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door

"Het is al dagen kurkdroog. Daarom geven we nu de hoogste code af", aldus een woordvoerder.

Meer materieel
Code rood houdt in dat een natuurbrand zich zeer snel en onvoorspelbaar kan ontwikkelen. Terreineigenaren en hulpdiensten zijn daarom extra alert. Het komt niet vaak voor dat deze waarschuwing wordt gegeven.

De brandweer rukt bij code rood standaard met meer materieel en mankracht uit. Dinsdag moest de brandweer uitrukken voor natuurbranden in Knegsel, Lithoijen en Grave. 

'Doe geen domme dingen'
Boswachter Erik de Jonge riep bezoekers van natuurgebieden eerder op 'geen domme dingen' te doen. "Niet roken, barbecueën of vuurtje stoken."

Bezoekers van de Brabantse bossen blijken de adviezen ter harte te nemen. In het Mastbos bij Breda vertelt een echtpaar dat ze vanwege de droogte extra alert zijn. "Het is echt kurkdroog. Bij het minste of geringste vlammetje, kunnen de gevolgen enorm zijn", legt de vrouw uit. Een toevallig passerende koetsier vat het nog eens kort samen: "Gewoon je gezonde verstand gebruiken dan kan er ook niks gebeuren."App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.