Video

Gezinsauto op zonne-energie haalt 1000 kilometer met vijf inzittenden

21 juni 2017 om 23:27 • Aangepast 21 november 2020 om 00:13
nl
En haar naam is: Stella Vie. De nieuwste zonneauto van het Solar Team van de Technische Universiteit Eindhoven is woensdagavond gepresenteerd. Met de gezinsauto op zonne-energie gaan de Eindhovense studenten weer strijden in de Cruiser Class van de World Solar Challenge in Australië.
Profielfoto van van Kaathoven Rob
Geschreven door
van Kaathoven Rob

Het nieuwste lid van de Stella-reeks heeft minder zonnepanelen op het dak, maar kan op een zonnige dag, met vijf inzittenden 1000 kilometer oftewel Zuid-Frankrijk halen. “Vijf passagiers is uniek”, vertelt teamlid Beatrix Bos. “Ook de vorm van het dak is bijzonder, die is veel ronder dan de vorige zonneauto’s. Dat is goed voor de aerodynamica, maar ook voor de looks. Ik vind echt dat hij er supergoed uitziet.”

Wachten op privacy instellingen...


Doel van het team is laten zien dat ‘het kan’, een auto op zonne-energie voor het hele gezin. Doel is natuurlijk ook gewoon de race in Australië winnen. Twee keer eerder won het Eindhovense team de ‘Cruiser Class’ in de zonne-race en ook deze keer heeft het team de zinnen weer op de wereldbeker gezet.

Bloed zweet en tranen
De presentatie was een moment om te zien waar de studenten maanden lang, soms dag en nacht, mee bezig zijn geweest. “Ik vind hem er echt prachtig uit zien”, vertelt oom Tom, naast neef Lasse Castenmillar.

“Lasse woont bij ons in de straat en we hebben af en toe een beetje vader en moeder gespeeld, gezorgd dat hij genoeg eten kreeg en dat hij het af en toe rustig aan deed. Dat was heel hard nodig.”

Puntjes op de i
Toch is het harde werken nog niet voorbij. De auto moet nog gekeurd worden voor de openbare weg en er moeten nog de nodige puntjes op de i gezet worden. Stella Vie zal van 8 tot 16 oktober meerijden in de World Solar Challenge in Australië.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.