Op de (ijs)koffie bij ouderen vanwege de extreme hitte

22 juni 2017 om 18:43 • Aangepast 21 november 2020 om 00:11
nl
Ouderen zijn tijdens extreme warmte extra kwetsbaar. Daarom ging het Rode kruis donderdagmiddag samen met burgerhulpnetwerk Ready2Help op bezoek bij senioren in Eindhoven om tips te geven over hoe ze het beste het hoofd koel kunnen houden. De actie is onderdeel van het hitteplan.
Profielfoto van Rebecca SeunisProfielfoto van Mariëlle Wijffelaars
Geschreven door
Rebecca Seunis & Mariëlle Wijffelaars

Ouderen hebben minder snel dorst en transpireren minder. Daarom is het juist voor hen van belang om goed te blijven drinken, ook als ze geen dorst hebben. Ze raken sneller uitgedroogd, wat levensbedreigend kan zijn. Tijdens een hittegolf ligt het aantal sterfgevallen tien procent hoger dan normaal.

40 graden binnen
Dit is volgens het Rode Kruis te voorkomen. De hulpverleners gingen daarom bij de ouderen langs om onder andere water uit te delen. Ook werd in het seniorencomplex de temperatuur opgenomen in de kamers. Vorig jaar liep de temperatuur volgens de organisatie in sommige kamers op tot boven de 40 graden.

Wachten op privacy instellingen...

In zo’n geval helpt het Rode Kruis met het zoeken naar andere, minder warme plekken in het huis. Ook kijken de medewerkers of de senioren iemand in hun omgeving hebben die een oogje in het zeil kan houden, zodat die gevraagd en ongevraagd hulp kan bieden als dat nodig is.

Opletten
Het Rode Kruis roept Nederlanders op om de komende dagen extra te letten op ouderen, chronisch zieken en kinderen in hun buurt. Kinderen vergeten bijvoorbeeld soms om te drinken, omdat ze aan het spelen zijn.

Bij chronisch zieken kan inspanning, of te weinig afkoelen voor problemen zorgen. "Het aantal sterfgevallen onder de ouderen neemt met 20 procent toe tijdens deze hitte", legt een vrijwilliger uit. "Door hen uit te leggen dat ze goed moeten drinken en wat ze nog meer kunnen doen om af te koelen, proberen we dat percentage terug te dringen."

Bewoners van woonzorgcentrum Vitalis De Horst in Eindhoven kregen de ouderen extra water, een bekertje met fruit, een informatiebrochure én een waaier. "Dat is natuurlijk wel welkom met dit weer, ik kan het goed gebruiken", vertelde een bewoonster.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.