Video

Boze boeren demonsteren tegen vervroegde milieu-eisen: ‘Complete sector wordt de nek omgedraaid'

23 juni 2017 om 13:37 • Aangepast 21 november 2020 om 00:10
nl
Het was vrijdagochtend druk bij het Provinciehuis in Den Bosch. Honderden boeren zijn boos. Ze zijn niet blij met het voorstel dat verouderde stallen niet in 2028 maar al in 2022 milieuvriendelijk moeten zijn. “Boos, verdrietig, wanhopig. Die onzekerheid nekt je”, vertelt een boerin.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Als de strenge regels vervroegd worden ingevoerd, zou dat voor veel boeren fikse gevolgen hebben. Voor varkensboer Jan uit Moergestel bijvoorbeeld. “Ik word gedwongen om een extra luchtwasser te plaatsen van 150.000 euro waar ik niks voor terugkrijg. Daardoor moet ik groeien en meer dieren houden. Op die manier zou ik niet meer onder het Beter Leven-keurmerk vallen”, vertelt hij.

Wachten op privacy instellingen...

Onzeker
Voor boerin Patricia die een melkveehouderij in Someren-Eind heeft, is vooral de onzekerheid moeilijk te verkroppen. “We weten niet waar we aan toe zijn. Er worden zoveel verschillende maatregelen genomen, we worden er onzeker van. Die onzekerheid nekt je.” Jan is het daar volledig mee eens. “Er wordt moedwillig een complete sector de nek omgedraaid.”

Eerder werd afgesproken dat verouderde stallen in 2028 milieuvriendelijk zijn. 2022 is volgens boeren veel te snel. Vrijdag spraken de Statenleden voor het eerst over het voorstel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.